ua en ru

У турецькому м. Кайсері відбулася церемонія підписання угоди про підтримку проекту Nabucco

У турецькому м. Кайсері відбулася церемонія підписання угоди про підтримку проекту Nabucco, передає РБК. Угода була підписана майбутніми країнами-транзитерами природного газу в рамках даного проекту після того, як були узгоджені юридичні рамки, повідомили сьогодні представники Nabucco.
Раніше сьогодні керуючий директор Nabucco Gas Pipeline International Рейнхард Мітчек повідомив, що реалізація всіх угод за газотранспортним проектом Nabucco запланована на друге півріччя 2011 р. і перенесення термінів виконання контрактів не очікується.
За словами Мітчека, підстав для перегляду проектної вартості газопроводу (7,9 млрд євро) немає. Проте робота за оцінкою проекту продовжується, результати стануть відомі після її закінчення.
До цього повідомлялося, що, за неофіційною інформацією, проектна вартість газопроводу Nabucco виросла з 7,9 млрд євро до 12-15 млрд євро. Також повідомлялося, що ухвалення остаточного інвестиційного рішення по газопроводу може бути відкладене до 2012 р. у зв'язку із збільшенням вартості і неврегульованим питанням про постачання газу. Раніше воно переносилося на 2011 р. через тривалі переговори з постачаннями газу з Азербайджану.
Учасниками проекту Nabucco є компанії OMV Gas GmbH (Австрія), Botas (Туреччина), Bulgargaz (Болгарія), S.N.T.G.N. Transgaz S.F. (Румунія), MOL Natural Gas Transmission Company Ltd. (Угорщина), RWE (Німеччина). Кожен з учасників володіє рівними долями - по 16,67%. Основними постачальниками для проекту розглядаються Азербайджан, Ірак і Туркменістан.
Nabucco - проектований магістральний газопровід протяжністю 3,3 тис. км., який піде в обхід Росії з Центральної Азії в країни Євросоюзу, перш за все до Австрії і Німеччини. Його проектна потужність - 26-32 млрд куб. м газу на рік. Спочатку проект трубопроводу Nabucco, представлений в 2004 р., передбачав постачання газу з родовищ Ірану в Персидській затоці. У 2006 р. у зв'язку з конфліктом навколо іранської ядерної програми було ухвалено рішення змінити проект так, щоб мати можливість поставляти газ з Туркменії, Узбекистану і Азербайджану.