ua en ru

У Стамбулі поліція зняла оточення з площі Таксим

У Туреччині поліція зняла оточення з площі Таксим у Стамбулі, попередньо ліквідувавши барикади, передає Associated Press. Крім того, поліцейські сили були відведені з місця проведення масових акцій протесту в Анкарі.

Масові виступи проти забудови головної стамбульської площі тривають вже дві доби, і за цей час переросли в демонстрацію проти політики прем'єр-міністра Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана, якого звинувачують в авторитаризмі і "повзучій ісламізації" країни.

За повідомленнями турецьких правозахисників, в ніч з 31 травня на 1 червня 2013 р. в зіткненнях між поліцією і протестуючими кілька сотень людей у різних містах країни отримали поранення, сотні людей було арештовано. Міністр внутрішніх справ Туреччини Муаммер Гюлер заявив, що загальна кількість затриманих склало 939 осіб, і багато хто вже відпущені. Державне інформаційне агентство Anadolu стверджує, що демонстранти кидали в поліцейських феєрверки. Поліція кілька разів застосовувала сльозогінний газ.

США і Великобританія висловили заклопотаність жорсткими діями турецької влади. У заяві у Ердоган заявив, що "Таксим не може бути місцем, де екстремісти йдуть розносячи". Він також сказав, що "демократії окремо від виборчих урн не буває". За словами прем'єр-міністра, рішення про перебудову площі та відновленні старих османських казарм залишається в силі, однак про плани зведення на Таксимі великого торгового центру, що викликали масовий протест городян, нічого сказано не було.

Офіційні ЗМІ Туреччини скупо висвітлюють акції протесту, що спонукає громадян шукати інформацію в соціальних мережах або на сайтах закордонних інформагентств.

Читайте також: Масові заворушення в Туреччині набувають загальнонаціональний характер (фото, відео)