ua en ru

У США троє затриманих у справі про теракт в Бостоні залишені під вартою після судового слухання

У США троє затриманих у справі про теракт в Бостоні залишені під вартою після судового слухання. Двоє громадян Казахстану - 19-річні Азамат Тажаяков і Діяз Кадирбаев - відмовилися від надання застави і були передані Службі федеральних маршалів до наступного слухання, яке має відбутися 14 травня, передає Associated Press. Відносно третього затриманого - громадянина США Робель Філіпос, який звинувачується в лжесвідченні, буде проведено додаткове слухання. Суддя повинен буде вирішити, чи існували резонні підстави (probable cause) для його арешту.

Тажаяков і Кадирбаев були однокласниками молодшого з братів Царнаевих - Джохара по Університету Массачусетсу в Дартмуті.

Тажаяков, Кадирбаев і Філіпос були арештовані 1 травня 2013 р. Тажаяков і Кадирбаев звинувачуються у перешкоджанні здійсненню правосуддя. Вночі 18 квітня вони викинули сумку з залишками вибухових матеріалів від хлопавок і петард і ноутбук, що належав Царнаеву. Філіпос пізніше ввів в оману агентів Федерального бюро розслідування про відвідування кімнати Царнаева в гуртожитку університету.

У разі якщо Тажаяков і Кадирбаев будуть визнані винними, їм загрожує максимальне покарання у 5 років в'язниці і штраф в 250 тис. дол Для Філіпос покарання може скласти до 8 років в'язниці і штраф в 250 тис. дол.

Читайте також: Теракт в Бостоні: Взято під варту троє нових підозрюваних.