ua en ru

Фондові торги в США 30 січня закрилися підвищенням провідних індексів

Фондові торги в США 30 січня закрилися істотним зростанням провідних індексів на тлі яскравої корпоративної звітності низки американських компаній.

Фондові торги в США 30 січня закрилися істотним зростанням провідних індексів на тлі яскравої корпоративної звітності низки американських компаній. Незважаючи на неоднозначні макроекономічні новини і недавнє рішення ФРС у черговий раз скоротити програму "кількісного пом'якшення QE3, інвесторам вдалося зберегти позитивний настрій.

Публікація даних по ВВП не стала для гравців сюрпризом: ВВП в IV кварталі 2013 р. виріс на 3,2% порівняно з попереднім кварталом в перерахунку на річні темпи. Результат збігся з очікуваннями аналітиків. Дані по ринку праці дещо розчарували: число первинних вимог по виплаті допомоги з безробіття за тиждень, що завершився 24 січня, зросло і склало 348 тис. вимог проти прогнозованого зростання до 330 тис. вимог.

В полі корпоративної звітності ряд компаній встиг відзвітувати до початку торгів, що безпосередньо вплинуло на динаміку котирувань в ході сесії, ряд інших "розкрилися" вже після торгового фінішу. Так, папери виробника пластикових карток Visa додали в ціні за підсумками торгів 1,7%. Раніше компанія повідомила, що її квартальний прибуток в розрахунку на звичайну акцію склав 2,21 дол., що на 14% перевищує прибуток роком раніше, а також перевершує прогноз аналітиків в 2,16 дол./акція.

Нафтова ExxonMobil, навпаки, розчарувала інвесторів. За підсумками IV кварталу її прибуток на акцію досягла 1,91 дол., що на 13% нижче показника роком раніше (2,20 дол./акція), а також поступається прогнозованого прибутку в 1,92 дол. Виручка також не виправдала очікувань: 110,86 млрд дол. проти 114,5 млрд дол. Папери ExxonMobil подешевшали на 1,3% і продовжили цінове падіння в ході продовженій сесії.

Котирування Facebook, втім як і його конкурента Twitter, відзначилися підвищенням. Папери Facebook і зовсім встановили новий ціновий рекорд після того, як соцмережа повідомила про зростання квартальних продажів і 16-відсоткове збільшення числа користувачів - до 1,2 млрд чоловік.

Under Armour, що спеціалізується на виробництві спорттоварів, повідомила, що її прибуток в IV кварталі злетіла на 28%. Блискучий власний прогноз компанії на 2014 р. лише додав оптимізму, на тлі чого котирування Under Armour злетіли на 22,9%.

Тим часом котирування проблемного рітейлера J.C.Penney знову знизилися, тепер вже на 8,3%. Як зазначає CNN Money, досягнута відмітка стала найнижчою для паперів компанії з лютого 1981 р.

Котирування високотехнологічного гігант Google не змогли відзначитися яскравою динамікою. Після завершення торгів компанія оприлюднила свій звіт, повідомивши про прибуток, яка розійшлася з прогнозами аналітиків. Однак трохи раніше котирування відзначилися значним злетом після того, як компанія оголосила про продаж свого бізнесу з виробництва смартфонів Motorola Mobility китайської компанії Lenovo за 2,9 млрд дол.

Оператор мережі мексиканських ресторанів Chipotle, тим часом, відзначився значним зростанням котирувань в ході продовженій сесії, чому сприяв квартальний звіт, що свідчив про прибутку, що перевищило прогнози.

За підсумками торгової сесії 30 січня 2014 р. індекс Dow Jones виріс на 109,82 пункту (+0,70%) - до 15848,61 пункту, індекс S&P підвищився на 19,99 пункту (+1,13%) - до 1794,19 пункту, а індекс Nasdaq додав 71,69 пункту (+1,77%) - до 4123,13 пункту.