ua en ru

У разі створення ЗВТ з ЄС Україну можуть вивести з ЗВТ країн СНД, - Медведчук

У разі створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) з Євросоюзом Україну можуть вивести з ЗВТ країн СНД. Таку думку висловив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"12 квітня прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна не має наміру вводити візовий режим з Росією. Мені здається, що в даному випадку Микола Янович дійсно говорить те, що думає: йому б особисто хотілося б, щоб ніякого візового режиму з Росією не було. Однак об'єктивно влада робить все, щоб він таки з'явився.
Логіка дуже проста. У разі створення ЗВТ з ЄС до України хлине потік європейських товарів. Власне виробництво звалиться. Країна, як це вже було на початку 90-х, перетвориться на величезний базар, причому з-за краху економіки товарів буде багато, а купувати їх буде нікому", - прогнозує Медведчук.

Він висловив думку, що країни Митного Союзу (МС) у відповідь почнуть запроваджувати захисні заходи.
"Спочатку Україну м'яко, але ввічливо виставлять з ЗВТ країн СНД, щоб припинити масову агресію європейських товарів на митну зону цих країн.

Наступним кроком буде припинення "кравчучничества", коли згадані товари ввозитимуть невеликими партіями. Спочатку посилиться митний контроль на кордонах, потім заборонять в'їзд по внутрішніх паспортах, а в кінцевому підсумку ми отримаємо повноцінний візовий режим. Причому введе його Росія, але без якого б то не було бажання зі свого боку", - підкреслив політик.

Він також висловив переконання, що Україна в найближчій перспективі не отримає безвізового режиму з ЄС, звернувши увагу на те, що членів ЄС Болгарію і Румунію нещодавно знову не пустили в Шенгенську зону, хоча формальні умови були виконані ними ще два роки тому.