ua en ru

У Словенії парламент відправив уряд у відставку

У Словенії депутати парламенту відправили у відставку прем'єр-міністра країни Янеза Янші і його консервативний уряд на тлі звинувачень у корупції та масового невдоволення заходами жорсткої економії, передає Associated Press.

На пост глави уряду більшістю голосів було обрано 42-річну Оленку Братушек. Вона стала першою в Словенії жінкою, яка очолює уряд, з часу її відділення від Югославії в 1991 р. Протягом 15 днів їй належить сформувати новий кабінет міністрів, щоб уникнути дострокових виборів.

У минулому міністр фінансів, Братушек заявила про свій намір працювати на відродження економіки і реформування банківського сектору країни, щоб уникнути необхідності позичати у Європейського союзу 5 млрд євро фінансової допомоги.

"Скажу ясно, ніякого грецького сценарію в Словенії не буде", - пообіцяла вона.

Нагадаємо, Словенія, яка є членом Євросоюзу, перебувала в стані політичної кризи з 8 січня 2013 р., коли антикорупційна комісія країни звинуватила Янши, лідера правоцентристської Демократичної партії, у тому, що він не може пояснити джерело частини своїх доходів. Партія "Громадський список" закликала Демократичну партію обрати нового прем'єра, погрожуючи в іншому випадку покинути правлячу коаліцію.

Нагадаємо, організація "Громадський список", що має всього 7 депутатів, була тією силою, яка забезпечувала правлячій партії більшість у парламенті.

У країні часто проходять масові демонстрації проти скорочення державних витрат. На думку експертів, Словенія, можливо, переживає найсерйознішу рецесію з 17 країн держав єврозони.

Читайте також: Рецесія в економіці єврозони в 2013 р. продовжиться, - ЄК