ua en ru

У Сирії проурядові демонстранти напали на спостерігачів ЛАД, 11 осіб поранено

В результаті нападу проурядових демонстрантів на представників Ліги арабських держав (ЛАД) у Сирії отримали поранення 11 спостерігачів, передає Skynews. Натовп, скандуючи гасла на підтримку чинного Президента Башара Асада і розмахуючи державними прапорами, блокував колону машин в портовому місті Латакія. Після цього деякі з учасників акції почали громити оточені автомобілі.
"Одинадцять спостерігачів ЛАД зі складу делегації в м. Латакія отримали поранення в ході нападу демонстрантів на машини місії", - повідомив представник ЛДГ в м. Каїрі Аднан аль-Ходхейр. При цьому він відзначив, що жодною зі сторін конфлікту зброя не використовувалася. Метою нападаючих, як наголошується, було не стільки самі спостерігачі, скільки їх засоби пересування, дії демонстрантів можна характеризувати як хуліганство.
Зараз в країні працюють близько 160 міжнародних спостерігачів. В основному вони здійснюють поїздки по найбільш неспокійним, з погляду опозиційної активності, містам. Минулого тижня голова місії генерал Мухаммед Ахмед Мустафа ад-Дабі про ситуацію в країні сказав, що "обстановка в цілому спокійна".
Разом з тим на початку січня Арабський парламент - дорадчий орган ЛАД, а також низка сирійських опозиціонерів висловили незадоволеність діями спостерігачів і висунули вимогу про їх вивід з країни, оскільки подібний стан справ "дискредитує організацію".
Нагадаємо, під тиском санкцій Дамаск дозволив роботу спостерігачів ЛАД на території країни. Починаючи з 27 грудня 2011 р., група працює в країні. Першою точкою в маршруті місії став оплот опозиції - м. Хомс.
З березня 2011 р. в Сирії продовжуються масові заворушення і збройні виступи проти уряду країни. Протестувальники вимагають відставки Президента Асада і проведення реформ. Влада пішла на низку поступок, проте керівники опозиції під різними приводами відмовляються йти на зближення з владою і встановлення мирного діалогу. Раніше ЛАД припинила членство Сирії і ввела відносно держави низку економічних санкцій. За даними ООН, жертвами кровопролиття вже стали більше 5 тис. осіб.