ua en ru

У Сирії близько 4 тис. сунітів покинули м. Баніяс, зайняте урядовими військами

У Сирії близько 4 тис. мусульман-сунітів покинули місто Баніяс, відвойоване урядовими військами, після того як поширилося повідомлення, що десятки мирних жителів, включаючи дітей, ймовірно були вбиті солдатами, передає Associated Press.

Джерела називають різну кількість убитих: від 62 до 102 осіб.

Побоюючись за своє життя, частина городян перемістилася на південь, в місто Тартус, а частина - на північ від Баніяс - в місто Джебла. При цьому сили безпеки перевіряли документи у громадян і попросили їх повернутися в Баніяс. Як розповіли на умовах анонімності жителі Баніяс, центральний ринок міста сьогодні був закритий з-за побоювань, що може статися ескалація насильства.

Насильство в прибережних районах Сирії демонструє сектантську підґрунтя дворічного військового конфлікту, в результаті якого близько 70 тис. осіб загинули і понад 1 млн сирійців стали біженцями. Баніяс і інші прибережні міста Сирії населені переважно сунітами. Суніти становлять основну силу повстанців, в той час як правляча верхівка Сирії є алавітської. Крім власне алавітів, правління Президента Сирії Башара Асада в цілому підтримують і релігійні меншини, зокрема християни, побоюючись ісламізації країни в разі його поразки.

Читайте також: Метою авіаудару 3 травня по Сирії став склад зброї, призначеного для "Хезболли", - неофіційні дані