ua en ru

У "Роснафті" вважають, що падіння цін на нафту носить тимчасовий характер

Віце-президент і прес-секретар "Роснефти" Михайло Леонтьєв вважає, що зниження цін на нафту носить тимчасовий характер і може не відображати об'єктивного тренда.

Віце-президент і прес-секретар "Роснефти" Михайло Леонтьєв вважає, що зниження цін на нафту носить тимчасовий характер і може не відображати об'єктивного тренда. Про це він заявив в ефірі Російської служби новин.

Крім того, він вказав ряд причин поточного падіння.

В якості однієї з причин Леонтьєв назвав те, що Саудівська Аравія почала робити великі знижки на нафту. На його думку, знижки носять характер "політичного маніпулювання", яке "може погано скінчитися" для близькосхідної країни.

Другим фактором падіння цін, на думку Леонтьєва, стала "крадена нафта ІДІЛ (екстремістське угруповання "Ісламська держава Іраку та Леванту"), яка надходить на ринок через Туреччину та Ізраїль з потрійним дисконтом.

Серед довгострокових чинників, що впливають на падіння цін на нафту, Леонтьєв назвав появу великої кількості американської нафти на американському ринку та "сланцеву революцію".

Нагадаємо, 10 жовтня ціна на Brent впала до чотирирічного мінімуму нижче 89 дол.

11 жовтня голова департаменту стратегічного планування Мінфіну РФ Максим Орєшкін заявив, що нафта може на короткий термін знизитися до 80 дол. за барель. За його словами, якщо ціна на нафту залишиться на поточному рівні, то, згідно з бюджетним правилом, будуть використані кошти Резервного фонду. На 2015 р. бюджет формувався виходячи з ціни на нафту 96 дол. за барель.

Глава "Роснафти" Ігор Сєчін в кінці вересня назвав ціну в 90 дол. за барель "нормальною".