ua en ru

Внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок у 2011 р. заподіяно шкоду на суму 117,7 млн грн, - Держземагентство

Інспекційні підрозділи органів земельних ресурсів протягом 2011 року виявили 43,2 тис. порушень земельного законодавства. До адміністративної відповідальності притягнуто 18,4 тис. громадян та посадових осіб, на яких накладено штрафів на суму 4,9 млн грн. Земельні інспектори нарахували шкоду, заподіяну внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву без спеціального дозволу на суму 117,7 млн грн. Загалом фахівці контрольних підрозділів зафіксували 7,1 тис. таких випадків, повідомляє прес-служба Держземагентства.

До органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування інспекційні підрозділи торік направили 11,3 тис. клопотань про усунення порушень вимог земельного законодавства. Підрозділи земельної інспекції передали до прокуратури та інших правоохоронних органів 4,1 тис. матеріалів стосовно порушень вимог земельного законодавства. У результаті цього порушено 153 кримінальні справи.

Найбільшого поширення у сфері земельних відносин набули такі порушення, як самовільне зайняття земельних ділянок, використання землі без правовстановлюючих документів. Значна кількість рішень та розпоряджень органів місцевого самоврядування та виконавчої влади прийнята з порушенням вимог земельного законодавства. Понад сорок відсотків порушень інспектори виявили на землях житлової і громадської забудови, 39,7 відсотка - на землях сільськогосподарського призначення.

Відзначимо, раніше голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що Верховна Рада України розгляне проект закону про ринок землі на новій сесії.