ua en ru

У Раді дали роз'яснення з приводу зарплат у держбюджеті-2015

У Раді дали роз'яснення з приводу зарплат у держбюджеті-2015

Прес-служба апарату Верховної Ради України опублікувала 3 січня роз'яснення у зв'язку з появою публікацій щодо закону України про державний бюджет на 2015. Про це повідомляє прес-служба ВР.

"Зникли норми про введення обмежень нарахування заробітних плат народним депутатам і членам Кабінету міністрів", - йшлося в повідомленні.

Скасування широкого кола пільг і виплат окремим категоріям осіб передбачена законом України "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України" (опублікований в газеті "Голос України" від 31.12.2014 №254). Його прикінцевими положеннями (п.10) передбачено, що у 2015 році максимальний місячний розмір заробітної плати (грошового забезпечення) народних депутатів України, членів Кабінету міністрів України, прокурорів, працівників державних органів (крім Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції) та інших бюджетних установ, працівників Національного банку України, суддівської винагороди обмежуються 7 розмірами мінімальної заробітної плати, а при скороченні чисельності працівників - 10 розмірами мінімальної заробітної плати (виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги для оздоровлення, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та оплата часу щорічної відпустки не враховуються в зазначеному максимальному розмірі).

Конституційний суд України в 2008 році своїм рішенням заборонив вносити законом про Державний бюджет зміни до інших законів. Тому відсутність у законі України "Про державний бюджет України на 2015 рік" норм про обмеження заробітних плат чиновників відповідає вимогам чинного законодавства.

Нагадаємо, раніше депутат з фракції "Радикальної партії Олега Ляшка" Ігор Мосійчук звернувся до генерального прокурора України Віталія Яреми з вимогою здійснити перевірку тексту оприлюдненого в парламентській газеті "Голос України" закону про державний бюджет на 2015 рік на відповідність стенограмі пленарного засідання Верховної Ради від 29 грудня 2014.