ua en ru

У Полтавській обл. затримали двох нардепів від "Свободи" та десятьох активістів за знесення пам'ятника Лєніну

У Полтавській обл. в Хорольському районі сьогодні, 19 вересня 2013 р., на автотрасі працівники міліції, ДАІ та Державної служби охорони (ДСО) заблокували два автомобілі, в яких знаходилися народні депутати від ВО "Свобода" України Андрій Міщенко та Ігор Мірошниченко та десять активістів за повалення пам'ятнику Лєніну у с. Петракеївка. Про це повідомила прес-служба київської міської організації ВО "Свобода".

Згідно з повідомленням, перше авто з націоналістами зупинили близько 01:00. У ньому перебували член політради "Свободи" Руслан Андрійко, член київського комітету ВО "Свобода" Віктор Поштар, керівник київського "Сокола" Сергій Бондар, Ярослав Люти, Володимир Назаренко та Ігор Шляхетнюк.

"Їм не надали жодних пояснень причин затримання та намагались увірватися всередину автомобіля, погрожували, зокрема направляючи на свободівців автомати і зводячи затвор. Лише приблизно за 4 години правоохоронці врешті-решт пояснили, що транспортний засіб свободівців начебто бачив свідок при здійсненні якихось "хуліганських дій", - йдеться у повідомленні.

За декілька годин після затримання на місце подій прибули народні депутати України, але працівники міліції заблокували також і їхнє авто, через що народні депутати не можуть потрапити вчасно до Верховної Ради.

Разом з тим, як повідомив прес-секретар ВО "Свобода" Олександр Аранец на своїй сторінці у Facebook, міліціонери звинуватили свободівців у тому, що вони "з особливим цинізмом і з явною неповагою до суспільства повалили пам'ятник Лєніну у с. Петракеївка", що за 20 км від Хоролу.

За його словами, правоохоронці погрожували свободівцям пістолетами, що зафіксовано на відео, намагалися незаконно проникнути і обшукати машину.

"Їм на допомогу виїхали народні депутати Ігор Мірошниченко та Андрій Міщенко. Коли вони приїхали, то побачили, як мєнти вламуються у автомобіль. Вже після втручання депутатів, міліціонери почали діяти згідно закону. Однак, тут з'явився "свідок", який виявився мешканцем Хоролу, що за 20 км від того села. Він дивним чином запам'ятав номери, хоча то ще була ніч, кількість людей в автомобілі також точно вказав. Після цього мєнти вже і заблокували автомобіль Мірошниченка та не випускали. Зараз хлопців продовжують тримати", - написав Аранец.

Разом з тим, він підкреслив, що до повалення пам'ятника "Свобода" не має жодного відношення.

"Однак дії невідомих патріотів підтримуємо. І те, що в машині є молоток і драбина нічого не означає. В такому випадку слід звинуватити всіх, у кого є драбина", - написав Аранец.