ua en ru

В Партії регіонів відреагували на заборону діяльності КПУ і ПР в Івано-Франківській та Тернопільській областях

Тернопільська та Івано-Франківська обласні ради прийняли рішення про заборону діяльності та символіки Комуністичної партії України і Партії регіонів на території своїх областей. Як повідомляється на сайті Івано-Франківської облради, відповідне рішення, прийняте на позачерговій сесії, підписав у суботу її голова Василь Скрипничук.

"Відповідно до статей 2, 3, 4, 21 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" обласна рада вирішила: схвалити звернення обласної ради до членів Івано-Франківської обласної організації Партії регіонів і прислужників чинного режиму; заборонити на території Івано-Франківської області діяльність і використання символіки партії регіонів і Комуністичної партії України як таких, що суперечать національним інтересам і порушують права і свободи громадян України", - йдеться у рішенні Івано-Франківської облради, підписаному головою облради Василем Скрипничуком.

В "зверненні до членів Івано-Франківської обласної організації Партії регіонів і прислужників чинного режиму" говориться, що "події, які останнім часом відбуваються в Україні, зокрема розгул корупції, соціальна нерівність, відмова від європейського вектора зовнішньої політики України, прийняття антиконституційних диктаторських законів, свавілля правоохоронних органів і спецпризначенців ... показали глухоту влади до вимог українського народу, неспроможність керівництва держави - ​​представників правлячої Партії регіонів - подолати існуючу політичну кризу, загострили зростання напруги в суспільстві і спричинили масові акції протесту в Україні і області".

"На руках вашої партії залитий кров'ю українського народу Майдан і вбивство невинних людей. Будучи членами Партії регіонів, ви також несете політичну і моральну відповідальність за дії своїх соратників... Сьогодні ми закликаємо вас зробити вибір на користь українського народу.

Звертаємося до кожного члена Партії регіонів: виходь або відповідай!", - йдеться у зверненні.

У документі також міститься заклик до жителів області "чинити моральний тиск на тих, хто і надалі перебуватиме в лавах Партії регіонів".

Як повідомляє "Українська правда", аналогічне рішення про заборону діяльності та символіки Партії регіонів і КПУ на території області прийнято у суботу на позачерговій сесії і Тернопільської обласної ради.

Водночас, у Партії регіонів заявляють, що прийняті Тернопільською та Івано-Франківською обласними радами рішення про заборону діяльності та символіки Партії регіонів і КПУ на території своїх областей суперечать українському законодавству і базовим принципам демократії.

"Зазначені обласні ради явно вийшли за межі повноважень, які вони мають згідно з законодавством. Конституція України, закон України "Про політичні партії в Україні" передбачають тільки один механізм заборони діяльності політичної партії - згідно з рішенням суду. Судом першої інстанції в справах такого роду є Верховний суд України, а ініціювати розгляд справи може Міністерство юстиції або Генеральний прокурор", - пояснив народний депутат фракції Партії регіонів, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань верховенства права та правосуддя Дмитро Шпенов.

За його словами, дані рішення не мають ніякої юридичної сили, однак є дуже небезпечним прецедентом, оскільки Тернопільська та Івано- Франківська обласні ради фактично намагаються підмінити судову гілку влади.

"Ці рішення викликають як мінімум подив і з моральної точки зору. Політичні сили, які декларують свою відданість принципам демократії, приймають рішення про заборону політичних партій, які підтримані половиною виборців нашої країни. Йдеться про порушення одного з базових демократичних принципів, закладених в нашій Конституції - відсутності обмежень прав громадян залежно від їх політичних переконань", - зазначив Д.Шпенов.

Він підкреслив, що в нинішній непростий для країни момент надзвичайно важливо скрупульозно дотримуватися чинного законодавства і не приймати зопалу необдумані політизовані рішення. "Якщо обласні ради почнуть приймати рішення, що перебувають у віданні центральних органів виконавчої влади, судової гілки влади і намагатимуться підміняти їх - ми ризикуємо увергнути країну в хаос і навіть створити загрозу її територіальної цілісності. Представникам усіх політичних сил варто забути про миттєві цілі, інтереси і інтриги і згадати про відповідальність за країну", - резюмував парламентарій.