ua en ru

У новому парламенті Молдови створено 10 постійних профільних комісій

У новому парламенті Молдови створено 10 постійних профільних комісій, або на одну більше, ніж у парламенті попереднього скликання. Про це РБК повідомили в найвищому законодавчому органі республіки.
Зокрема, відповідно до рішення, прийнятого депутатами в ході відкритого 11 січня 2011 р. першого засідання позачергової сесії, в новому парламенті створено: комісія з питань права, призначень та імунітету у складі 12 осіб, комісія з економіки, бюджету та фінансів (12 чоловік), комісія з національної безпеки, оборони і громадському порядку (10 осіб), комісія з питань зовнішньої політики та європейської інтеграції (10 осіб), комісія з прав людини і міжетнічних відносин (8 осіб), комісія з публічного управління і регіонального розвитку (8чоловік), комісія культури, науки, освіти, молоді, спорту та засобів масової інформації (12 осіб), комісія з сільського господарства та харчової промисловості (10 осіб), комісія з соціального захисту, охорони здоров'я та сім'ї (11 осіб), комісія з навколишнього середовища і кліматичних змін (7 осіб).Останньою комісії не було в молдавському парламенті попереднього скликання.
Як повідомив журналістам голова парламенту Молдавії, в.о. президента республіки Маріан Лупу, сьогодні пройдуть консультації по номінальному складу профільних парламентських комісій. Їхній персональний склад буде схвалений на засіданні парламенту 12 січня 2011 р., щоб депутати змогли розглянути в профільних комісіях програму діяльності нового уряду Молдови. Планується, що парламент республіки затвердить новий кабінет міністрів на засіданні 14 січня 2010 р.
Як повідомлялося раніше, парламент Молдови, обраний за підсумками дострокових парламентських виборів 28 листопада 2010 р., скликаний на позачергову сесію в період з 11 по 18 січня 2011 р. для завершення формування робочих органів новообраного парламенту та затвердження нового уряду.
Нагадаємо, в новий парламент Молдавії увійшли чотири партії. Партія комуністів отримала в 101-місцевому законодавчому органі 42 депутатських мандата, Ліберально-демократична партія - 32, Демократична партія - 15, Ліберальна партія - 12. Ліберально-демократична, Ліберальна і Демократична партії Молдови підписали 30 грудня 2010 р. угоду про відтворення у новому парламенті проєвропейської правоцентристської коаліції "Альянс за європейську інтеграцію". Коаліція висунула на посаду голови парламенту кандидатуру Маріана Лупу, який був обраний спікером у ході таємного голосування і став також виконуючим обов'язки президента Молдови до обрання нового глави держави.
М.Лупу в якості в.о. президента Молдови своїм указом від 31 грудня 2010 р. доручив прем'єр-міністру Володимиру Філату сформувати в 15-денний термін новий кабінет міністрів і представити програму його діяльності на затвердження парламенту.