ua en ru

У Молдові парламент прийняв відставку уряду

Парламент Молдови на сьогоднішньому пленарному засіданні прийняв відставку уряду. При цьому члени пішов у відставку кабінету міністрів до складення присяги новим урядом будуть виконувати лише функції адміністрування публічних справ, повідомляє РБК.

Як повідомлялося раніше, уряд Молдови, очолюваний прем'єр-міністром Володимиром Філатом, в повному складі подав у відставку 27 грудня 2010 р. у зв'язку із закінченням терміну мандата нинішнього кабінету міністрів у зв'язку з виборами нового парламенту. Ця процедура передбачена Конституцією країни і законом про уряд. Що пішов у відставку уряд Молдови, сформований головою Ліберально-демократичної партії Володимиром Філатом, був коаліційним. У нього входили представники Ліберально-демократичної партії, Ліберальної, Демократичної партій Молдови, а також альянсу "Наша Молдова", які створили правлячу коаліцію "Альянс за європейську інтеграцію" за підсумками дострокових парламентських виборів 29 липня 2009 р.

Нагадаємо, в новий парламент Молдавії проходять чотири партії, при цьому Партія комуністів отримала в 101-місцевому парламенті 42 депутатських мандата, Ліберально-демократична партія - 32, Демократична партія - 15, Ліберальна партія - 12 мандатів. Ліберально-демократична, Ліберальна і Демократична партії Молдови підписали 30 грудня 2010 р. угоду про відтворення у новому парламенті проєвропейської правоцентристської коаліції "Альянс за європейську інтеграцію". Коаліція висунула на посаду голови парламенту кандидатуру Маріана Лупу, який і був обраний спікером у ході таємного голосування і став також виконуючим обов'язки президента Молдови до обрання нового глави держави.

М.Лупу в якості в.о. президента Молдови своїм указом від 31 грудня 2010 р. доручив прем'єр-міністру Володимиру Філату сформувати в 15-денний термін новий кабінет міністрів і представити програму його діяльності на затвердження парламенту. Планується, що парламент Молдови затвердить новий уряд 14 січня 2011 р.