ua en ru

У МОЗ закінчився показ спецавтомобілів перед тендером

У Міністерстві охорони здоров'я закінчилася презентація спецавтомобілів напередодні майбутнього тендеру по закупівлі швидких допомог.

24 липня в міністерстві були представлені автомобілі двох виробників: ТОВ "Віді Юнікомерс" (автомобіль на базі Peugeot Boxer) і ПрАТ "НВО "Практика" (на базі Ford Transit). Тоді ПрАТ "НВО "Практика" представило автомобіль в комплектації, в якій насправді не планується участь в тендері.

За таким же принципом вчинила і компанія ТОВ "Автоспецпром". 26 липня в МОЗ вона презентувала комплектацію авто на базі Mercedes-Benz Sprinter, яка швидше за все не буде запропонована до участі в тендері.

За оцінками експертів, багато в чому це викликано дорожнечею самої бази. Ціна спецавтомобіля на базі цієї моделі, якщо на нього буде встановлено обладнання європейських виробників, може підстрибнути до 1 млн грн (середня вартість лише автомобіля Sprinter 2013 р. випуску близько 400 тис. грн), тоді як середня вартість таких автомобілів за прикладом минулого тендеру, складе близько 850 тис. грн разом з обладнанням. Інакше Mercedes-Benz Sprinter доведеться комплектувати дешевим обладнанням.

Один з керуючих партнерів ТОВ "Автоспецпром" Володимир Фісталь заявив, що в автомобілі було представлено обладнання провідних європейських і американських виробників. Втім, Фісталь не зміг назвати точну вартість представленого зразка і того, що буде запропонований на тендер: "Клас А коштує від 500 тис. грн, клас В - від 640 тис. грн, клас С - від 850 тис. грн".

За словами директора компанії Євгенія Бубнова, база автомобіля буде представлена в залежності від того, який автомобіль захоче МОЗ. "Це може бути база і Сітроен, Рено, і Мерседес. Поки ми не знаємо вимоги, які представить у результаті Мінохоронздоров'я. Якщо на тендер буде представлений автомобіль на базі Мерседеса, то порядок цін теж різний: все залежить від комплектації обладнання. Яка ж буде вартість такого авто, складно сьогодні говорити. Ми чекаємо вимог МОЗ", - повідомив РБК-Україна Євген Бубнов.

Четвертим у боротьбі за тендер виступила компанія ТОВ "Сіті Транспорт Груп", яка управляє активами "ЛАЗ". Про те, яким обладнанням будуть оснащені автомобілі, представлені на базі Renault, директор з маркетингу Олександр Строганов сказати так і не зміг. "Унікальність нашого автомобіля - це цільна пластикова капсула, яка дає можливість працювати в більш комфортних умовах. Ми не виробники медичного обладнання і за бажанням замовника ми можемо встановлювати будь-яке обладнання", - сказав на презентації Строганов.

За його словами, представлене "Рено" є автомобілем українського виробництва. "Підтвердженням є факт того, що наші машини катаються по Україні: торік було продано близько 50 машин. Найбільша поставка була здійснена Запорізькою облдержадміністрацією - вони закупили 26 одиниць. Все що у нас французької - це шасі, які ми закуповуємо. У нас є сертифікат від Рено, компанії відповідає за трансформацію. Але у нас 100 -% українська машина", - додав Строганов.

Автомобіль останнього учасника, який представив свій зразок "ГАЗель", був розкритикований першим заступником міністра охорони здоров'я Олександром Качуром ще на етапі виїзду носилок, коли представник заводу не зміг відразу відкрити блокуючий пристрій. В автомобілі не було визначено місце для апаратури, що слідкує, а самі представники виявилися непідготовленими до презентації. Представлене обладнання було українського, білоруського та китайського виробництва, проте основний упор виробники робили на підвищену прохідність авто.

"Особливим предметом нашої гордості є можливість комплектування автомобіля повним приводом, а також дизельним двигуном. У селах і регіонах це збільшує шанси довезти пацієнта до лікарні, на відміну від автомобілів з низьким кліренсом, з заднім або переднім приводом", - сказав представник холдингу АІС Артем Синенко.

Нагадаємо, Президент Віктор Янукович підписав закон про зміну до держбюджету-2013, якими виділяється 922 млн грн на закупівлю понад 1 тис. спеціалізованих автомобілів для центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Торік на аналогічну закупівлю для пілотних областей вартість автомобілів була встановлена на рівні 650 тис. грн за автомобіль В-класу і 850 тис. грн - за автомобіль С-класу.