ua en ru

У Макіївці терористи не з'явилися за необхідною сумою в 4,2 млн євро, - джерело

У Макіївку вчора, 20 січня, спецрейсом з Києва була доставлена необхідна сума 4,2 млн євро, які вимагали терористи, проте передачі не сталося - терористи просто не з'явилися за викупом в ними ж встановлене місце в одному зі спальних районів міста, повідомляє в сьогоднішньому номері "Комерсант-Україна" з посиланням на свої джерела.

За інформацією видання, через кілька годин після того, що сталося порушили кримінальну справу за ст. 258 КК ч. 2 ("терористичний акт"). Увечері це підтвердив В.Хорошковський.

У листі терористи докладно описали процедуру передачі грошей. Вони зажадали 4,2 млн євро купюрами по 500 євро (8400 купюр). У сумці з грошима не повинно бути "жучків" або інших спецзасобів, за допомогою яких можна відстежити їх подальше пересування. Якщо ж необхідна сума не буде надана, терористи погрожували зробити ще п'ять вибухів в "місцях великого скупчення людей". Ранкові вибухи вони назвали попередженням і демонстрацією серйозності своїх намірів. Представники місцевої влади та правоохоронних органів сприйняли загрозу всерйоз і почали збір коштів.

Як пише видання, купюри номіналом 500 євро є найбільш непопулярними в Європі, і ними майже неможливо розплатитися у торгових точках, а в Великобританії навіть введена заборона на продаж цих банкнот в обмінних пунктах, оскільки їх часто підробляють. Так, за даними Європейського центрального банку, в 2009 р. було вилучено майже 450 тис. фальшивих банкнот цього номіналу.

Нагадаємо, вчора вранці, 20 січня, в центрі Макіївки сталося два вибухи. Перший - у районі адміністративної будівлі держпідприємства Макіїввугілля, другий - в районі торгового центру Golden Plaza. Відстань між місцями вибухів - 600 м.