ua en ru

У Лівії знову розгорілися бої між лоялістами та прихильниками Каддафі

В лівійському місті Бані-Валід, розташованому на південний схід від Тріполі, сьогодні знову почалися бої між так званими лоялістами, що підтримують Перехідну національну раду (ПНР), і прихильниками вбитого полковника Муаммара Каддафі. В ході зіткнень загинули чотири людини, ще близько 20 отримали поранення, повідомляє Reuters з посиланням на очевидців.

Як заявив представник міської влади Бані-Валіда Мбарек аль-Футмані, місто знаходиться під контролем збройних формувань, що зберегли вірність Каддафі. Прихильники вбитого лівійського лідера напали на базу проурядової міліції, розташовану біля міста. Табір був повністю оточений, а через кілька годин впав. Потім прихильники Каддафі увійшли в місто, вибили бійців ПНР з міста, підняли над вулицями зелені прапори пророка Мухаммеда і зараз утримують контроль над Бані-Валідом.

Причиною для зіткнень стали арешти "неблагонадійних" громадян. Напередодні представники нової лівійської влади затримали кілька прихильників Каддафі, що спровокувало масові безлади в місті. Обидві сторони пустили в хід автоматичну зброю і навіть протитанкові гармати.

Бані-Валід, розташований на південний схід від Тріполі, під час громадянської війни довгий час залишався одним з останніх оплотів прихильників Каддафі. Прихильники лівійського лідера були вибиті звідти тільки в жовтні. Багато місцевих жителів досі відмовляються визнавати нову лівійську владу законною.

Зазначимо, вчора повідомлялося, що американський контингент військ в кількості 12 тис. осіб висадився у найбільшому нафтовому терміналі Лівії - місті Марса-ель-Брега. Метою висадки американських солдатів, за офіційною версією, є підтримка стабільності в регіоні і забезпечення безпеки населення регіону.