ua en ru

У Лівії відзначили річницю початку повстання проти режиму Каддафі

У Лівії відзначили річницю початку повстання проти режиму Муаммара Каддафі. Основними місцями проведення урочистостей стали: головний оплот незгодних з політикою вбитого полковника - місто Бенгазі і столиця країни Тріполі. Дата 17 лютого була обрана, як річниця "Дня гніву", з якого почалася масова непокора владі, повідомляє France 24.

З привітаннями до нової влади країни в першу чергу звернулися лідери країн коаліції, чиї літаки наносили повітряні удари по військам Каддафі. Не залишилися осторонь і США. Прес-секретар Білого Дому США Джей Карні в офіційній заяві з цього приводу привітав революціонерів, що відвоювали право на свободу, проте при цьому він нагадав про необхідність зміцнити стабільність і порядок у країні.

Багато правозахисних організацій, включаючи авторитетні для США Нumans rights watch і Аmnesty international за кілька останніх місяців не раз публікували доповіді про "складне положення" деяких груп громадян і про ситуацію в країні в цілому. Всі вони малюють досить сумну картину.

Лідери, які очолювали Перехідну національну раду (ПНС) на початку лівійського повстання, роздали зброю всім бажаючим і відправили громадян воювати проти військ, які зберігали вірність присязі і Каддафі. Але що робити з озброєним натовпом тепер нова влада Лівії, схоже, не знає. Розділені за клановим або географічним принципом угрупування продовжують ділити спадщину Джамахірії. Багато хто з них, як наприклад загони з Зинтана або Місурати, практично непідконтрольні центру.

Крім того, світову спільноту турбує ще одне питання: розпродаж арсеналів Каддафі. Зокрема, доля переносних зенітних комплексів. Незважаючи на те, що більшість з них вже виробили свій ресурс, вони, тим не менш, залишаються зброєю.