ua en ru

У Китаї в результаті масових заворушень в провінції Синьцзян загинули 27 людей

У китайській провінції Синьцзян, розташованої на заході країни, жертвами масових заворушень, які призвели до сутичок з поліцією, стали 27 осіб. Ще щонайменше троє отримали поранення, передає Associated Press з посиланням на місцеві ЗМІ.

Згідно з наявними даними, 17 людей, у тому числі дев'ять представників правоохоронних органів, загинули при нападах на поліцейські дільниці й урядові об'єкти. Ще 10 були застрелені поліцією, що відкрила вогонь по нападникам.

Зазначимо, що в провінції Синьцзян нерідко виникають конфлікти між місцевим населенням і поліцією, а також сутички між проживають в ній уйгурами і представниками етнічної групи хан. Так, в листопаді 2009 р. в Китаї 9 осіб були страчені за участь у масових заворушеннях у м. Урумчі, в результаті яких загинули близько 200 людей. Масові протести в Урумчі, що перейшли в безлади, були спровоковані подіями на фабриці іграшок у Гуандуні, іншої провінції Китаю. Там в ході бійки загинули два уйгури, а 14 були серйозно поранені. Уйгурская молодь в Сіньцзяні, обурена вбивствами, вийшла на вулиці з вимогами розслідувати обставини бійки.