ua en ru

У Китаї очікують зростання економіки країни в 2013 р. більш ніж на 8%

Китайська економіка може збільшитися більш ніж на 8% за підсумками 2013 р. через зміцнення економічної активності в світі. Такий прогноз зробив голова державного інвестиційного фонду Китаю China Investment Corp. (CIC) Лу Цзіей, передає Reuters. Він додав, що економіка Китаю підтримує дуже велику частину світового попиту.

Однак Цзіей підкреслив, що навіть у тому випадку, якщо економічне зростання буде прискорюватися в 2013 р., підвищена волатильність на фінансових ринках, викликана європейським борговою кризою, і побоювання з приводу бюджетних проблем США приведуть до того, що відновлення світової економіки буде в кращому випадку "слабким, непростим і повільним".

Тим часом в європейських проблемах глава китайського інвестфонду побачив великі можливості для багатого Китаю. Він додав, що уряд має заохочувати місцеві компанії до розширення і інвестиціям за кордоном.

Варто відзначити, що нефінансові прямі інвестиції Китаю за кордоном досягли рекордних 14,7 млрд дол. в грудні 2012 р., а за весь минулий рік виросли до 77,2 млрд дол. (60,1 млрд дол. в 2011 р.). У перспективі до 2015 р. Китай очікує зростання прямих інвестицій за кордоном до 560 млрд дол.

Раніше повідомлялося, що Світовий банк (СБ) прогнозує зростання економіки Китаю в 2013 р. у розмірі 8,4%. Це вище 8,1%, які банк очікував кілька місяців тому. На думку експертів СБ, відновлення темпів зростання в 2013 р. буде результатом дії фіскальних стимулів і реалізації масштабних інвестиційних проектів.

Читайте також: Банкіри та регулятори в Давосі нагадали, що основні виклики для світової економіки нікуди не зникли