ua en ru

У Києві можлива кризова ситуація з енергопостачанням через відсутність палива, - "Київенерго"

У Києві можлива кризова ситуація з енергопостачанням через відсутність палива. Про це заявив голова наглядової ради "Київенерго" Іван Плачков, передає прес-служба Центру досліджень енергетики.

У Києві можлива кризова ситуація з енергопостачанням через відсутність палива. Про це заявив голова наглядової ради "Київенерго" Іван Плачков, передає прес-служба Центру досліджень енергетики.

За словами Плачкова, необхідно запобігти можливі порушення енергопостачання Києва в опалювальний сезон. Для цього Державного резерву потрібно терміново забезпечити запаси мазуту на рівні не менше 100 тис. тонн.

У Києві склалася напружена ситуація із запасами палива для опалювального сезону, в першу чергу - через брак коштів для його закупівлі (борг споживачів перед "Київенерго" становить 2,9 млрд грн, з яких 1,9 млрд грн - борг бюджетних організацій усіх рівнів, в тому числі 1,5 млрд грн некомпенсована різниця в тарифах) .

За словами голови наглядової ради, існують два ключових чинники для занепокоєння: зниження лімітів постачання газу урядом для теплопостачання на 25% з можливим переходом на часткове використання мазуту в якості палива, і різке скорочення запасів мазуту в сховищах ВАТ "Київенерго".

"Сьогодні у нас одна з найбільш напружених ситуацій щодо входження в опалювальний сезон: в зв'язку з державною позицією по 25%-го скорочення використання дорогого російського газу, треба спалювати мазут, якого у нас в запасі трохи більше 50 тис. тонн, а цього вистачає тільки на 5-8 днів", - говорить Плачков.

Протягом 50 років (до 2009 р.) запаси мазуту держрезерву на Київських ТЕЦ до початку опалювального сезону традиційно становили не менше 150 тис. тонн, що дозволяло в разі непередбачених обставин забезпечувати теплопостачання Києва в осінньо-зимовий період протягом 25-30 днів.

Основним паливом, що використовується у Києві в опалювальний сезон, є газ у розмірі 2,5-3 млрд кубів щорічно. В якості резервного палива використовується мазут, на випадок непередбачених обставин, аварійних ситуацій, несправності обладнання, обмеження поставок газу та інших форс-мажорних ситуацій. Для цього в "Київенерго" були побудовані сховища мазуту на київських ТЕЦ -5 в обсязі 110 тис. тонн і ТЕЦ -6 в обсязі 180 тис. тонн.

"Зараз, на мій погляд, для забезпечення надійності теплопостачання споживачів столиці України - Києва, зокрема об'єктів особливого державного значення: дитячих садків, шкіл, лікарень, Адміністрації Президента, парламенту, уряду, посольств, представництв, Національного банку (порушення енергопостачання яких не припустимі ні за яких обставин), необхідно втручання уряду України з постановкою завдання держрезерву в обов'язковому порядку закласти запаси мазуту на рівні не менше 100 тис. тонн на київських ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6", - заявив Плачков.

Нагадаємо, сьогодні повідомлялося, що у Києві станом на ранок 8 жовтня до централізованого опалення підключено 8 973 тис. житлових будинки - 82,7% від загальної кількості житлового фонду.