ua en ru

У Каракасі офіційно оголошено про створення Співтовариства країн Латинської Америки і Карибського басейну

У Каракасі офіційно оголошено про створення Співтовариства країн Латинської Америки і Карибського басейну. Відповідне оголошення було зроблено на першому саміті цього регіонального співтовариства, передає Associated Press.
Президент Венесуели Уго Чавес, виступаючи на саміті, назвав Спільноту противагою Організації американських держав (ОАД). Крім того, Чавес назвав його створення втіленням ідей Симона Болівара, знаменитого керівника боротьби за незалежність іспанських колоній в Південній Америці.
За словами Чавеса, створення Спільноти країн Латинської Америки і Карибського басейну "знаменує кінець пануванню США", оскільки, на його думку, робота ОАД повністю контролюється Білим домом.
До точки зору Чавеса приєдналися Президент Нікарагуа Даніель Ортега і кубинський лідер Рауль Кастро. На їхню думку, остаточно формування особливого регіонального блоку є проривом для країн Латинської Америки, які знаменує кінець втручанню США в справи регіону.
Всі учасники саміту сходяться на думці, що настав час раз і назавжди відмовитися від доктрини Монро. Нагадаємо, під доктриною Монро розуміється зовнішньополітична програма п'ятого Президента США Джеймса Монро, яка проголошує обидві частини американського континенту зоною, закритою для європейської колонізації. Під приводом цієї доктрини США не раз здійснювали збройні вторгнення в країни Латинської Америки.
З іншого боку, більшість латиноамериканських лідерів бачать саміт як можливість закласти основу більш тісним економічно і політичним зв'язкам, а не як привід для викриття політики США. У зв'язку з цим старший радник Президента США Барака Обами у справах Латинської Америки Даніель Рестрепо пообіцяв, що білий дім буде ретельно слідкувати за тим, який напрямок отримає політична стратегія нового блоку в питанні відносин із США.
У Спільноту країн Латинської Америки і Карибського басейну входять 33 країни регіону. При цьому, на відміну від ОАД, доступ в організацію закритий для США і Канади, а Куба є постійним і повноправним членом.