ua en ru

В Ірані поблизу АЕС "Бушер" впав бойовий винищувач іранських ВПС F-4

У південній частині Ірану поблизу атомної електростанції (АЕС) "Бушер", яка має бути запущена у вересні 2010 р., зазнав аварії винищувач F-4. Про це повідомили сьогодні представники місцевої влади. За їх словами, бойовий літак іранських ВПС розбився в 6 км на північ від міста Бушер, де і знаходиться однойменна АЕС, передає РБК з посиланням на Associated Press. Крім того, повідомляється, що пілотам винищувача вдалося катапультуватися, і вони вже доставлені в сусідню лікарню. Про їх стан додаткових відомостей немає, обставини трагедії з'ясовуються.
Макдоннел-Дуглас F-4 "Фантом" II - багатоцільовий винищувач-перехоплювач, літак наземної підтримки третього покоління, один з найуспішніших бойових літаків, що зробив перший політ в травні 1958 р. Розвиває максимальну швидкість понад 2,5 тис. км/год і володіє бойовим радіусом в 644 км. Знаходиться на озброєнні багатьох країн світу.
Нагадаємо, що 7 липня ц.р. глава Організації по атомній енергії Ірану Алі Акбар Салехі повідомив, що на атомній електростанції "Бушер" завершений останній етап випробувань - гаряча обкатка обладнання. Запуск АЕС "Бушер" відбудеться, згідно графіку, в кінці серпня - вересні 2010 р., відзначив Алі Акбар Салехі, який також підкреслив, що в цьому питанні Іран досяг "точки, з якої неможливо повернутися назад", оскільки все вже готово для запуску АЕС.