ua en ru

В Індонезії сталося повторне виверження вулкана Сінабунг, що мовчав 400 років

В Індонезії сталося ще одне виверження вулкана Сінабунг, що мовчав останні 400 років. За даними фахівців, дим і попіл від вулкана вже досягли висоти 5 км, а силу виверження можна було відчути на відстані 8 км. Це найпотужніше виверження вулкана за останні чотири століття, передає РБК з посиланням на Associated Press.
За добу до виверження сталося понад 80 вулканічних землетрусів. 3 вересня, коли висота продуктів виверження досягала 3 км, сталося 50 вулканічних землетрусів. Після першого виверження вулкана з району в провінції Північна Суматра по розпорядженню влади було евакуйовано понад 30 тис. людей.
Вулкан, що прокинувся, вніс корективи до роботи місцевих аеропортів, що скасували низку рейсів через погану видимість і небезпеки попадання частинок попелу в двигуни машин. За словами індонезійських вулканологів, невідомо, як довго продовжиться виверження і чи варто чекати пірокластичних потоків (суміш гарячого газу, попелу і каменів зі швидкістю до 700 км/год і температурою 100-800 градусів).
Індонезія розташована на лінії Тихоокеанського вулканічного вогненного кільця - смуги діючих вулканів, що облямовують Тихий океан. Одне з найбільших недавніх вивержень сталося в країні в 1994 р. Тоді в результаті виверження вулкана Мерапі загинули 60 людей. У 1930 р. вулкан, що прокинувся, став причиною загибелі 1 тис. 300 людей.