ua en ru

В.Хорошковський впевнений, що повернення до Криму співробітників ФСБ Росії не загрожує безпеці країни.

Глава СБУ Валерій Хорошковський впевнений, що повернення до Криму співробітників ФСБ Росії не загрожує безпеці країни, оскільки їх дії знаходитимуться під контролем. Про це В.Хорошковський повідомив в інтерв'ю «Комерсант-Україна».

«....Офіцерів російської спецслужби (у Криму) буде мінімальна кількість. Зрозумійте, ми не зобов'язані нікого контролювати, якщо людина діє в рамках закону. Якщо співробітники ФСБ виходитимуть за межі законодавчого поля України, у нас є всі способи і засоби для протидії», - зазначив В.Хорошковський.

«Я вважаю, що Криму сепаратизм не загрожує, на даному етапі - так точно. Так, там небагато інша культура. Так, історично так склалося, що більшість населення там говорить російською мовою. Але в Криму живуть українці, і вони відчувають себе українцями, зокрема, до речі, і в Севастополі. Тому говорити про те, що в Криму на сьогоднішній день розвинені сепаратистські настрої, я не можу. Більш того, якраз із зміною внутрішньої політики в Україні - зміною відношення до тієї ж російської мови, російської культури і так далі - ті сепаратистські настрої, які спостерігалися раніше, утихнуть, тому що загубиться сенс. Я завжди говорю, що з такими речами, як настрій в суспільстві, потрібно обходитися дуже тонко. Не можна нічого нав'язувати», - зазначив він.

«Ми дуже близькі до того, щоб пред'явити звинувачення по фактах розкрадання грошових коштів, і не тільки в «Родовід Банку». На жаль, криза не просто породила хвилю банкрутств, але і стала джерелом отримання прибутку для деяких нечесних ділків. Відповідно, наше завдання - допомогти державі як мінімум притягти до відповідальності тих, хто став причиною або сприяв банкрутству банківських та інших фінансових структур, що залучали гроші громадян», - сказав він, кажучи про правопорушення в банківській сфері.

В.Хорошковський також зазначив, що екс-керівник «Родовід Банку» Сергій Щербіна - «ланка в ланцюзі злочинної діяльності». «Є фігуранти, які давали команди і були одержувачами фінансової вигоди», - зазначив він.

За його словами, кримінальна справа по банку "Київ" не закрита і йде збір доказів.