ua en ru

У "Газпромі" взяли перерву після пропозиції України про перехід до біржової ціни на газ, - радник голови "Нафтогазу"

Після пропозиції України щодо переходу до біржової ціни на газ у російській компанії "Газпром" взяли перерву.

Після пропозиції України щодо переходу до біржової ціни на газ у російській компанії "Газпром" взяли перерву. Про це заявив головний радник голови правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко в ефірі телеканалу "24".

"Для того, щоб повністю розмежувати політичну та економічну складову , наша остання пропозиція щодо переговорів дуже проста і ринкова: ми сказали... давайте просто візьмемо біржеві ціни в Європі - ніхто не буде сперечатися, що біржові ціни - це ринок. Щодо транзиту ми кажемо: непотрібно нічого вигадувати - просто європейське регулювання, яке є в Європу, за яким вже зараз працює "Газпром", нехай за таким же регулюванням працює в Україні... Ми нічого не просимо, ніяких преференцій. "Газпром" переводить це в іншу площину. Він каже: ні, давайте ми вам допоможемо з боргами, надамо якусь відстрочку, політичну скидку", - повідомив Вітренко.

Проте, за його словами. Україну не цікавлять політичні знижки, а цікавить перехід до ринкового формування ціни на газ.

"Коли "Газпром" зрозумів, що немає більше комерційних аргументів , вони, наскільки я розумію, взяли тайм-аут. Для того, щоб або погодити з політичним керівництвом, або прийти до політичного керівництва і сказати, що вже немає ніяких аргументів для того, щоб не погоджуватися на пропозиції українців", - заявив Вітренко.