ua en ru

У Європі протягом ще декількох років збережеться високий рівень споживання вугілля, - експерти

У Європі протягом ще декількох років збережеться високий рівень споживання вугілля. Таку думку висловили експерти міжнародної консалтингової компанії Frost & Sullivan.

"Очікується, що високий рівень споживання вугілля збережеться протягом ще декількох років, хоча і не в такому масштабі, так як деякі старі вугільні електростанції будуть виводитися з експлуатації", - прогнозує галузевої директор Frost & Sullivan Гаральд Талер. Проте, чимало вугільних електростанцій знаходиться на стадії будівництва, зокрема, в Німеччині та Нідерландах, причому більша частина цих потужностей буде запущена в кінці 2013 р. і в 2014 р. За межами ЄС нові електростанції будуються в Туреччині та на Балканах. Крім того, зовсім недавно завершилося будівництво двох вугільних електростанцій у Німеччині.

В останні пару років вугільні електростанції працювали досить інтенсивно, і технології спалювання вугілля раптово знову набули популярність, незважаючи на те, що ЄС поставив собі мету скоротити обсяги викиду парникових газів до 2020 р. на 80% від рівня 1990 р. Поєднання відразу декількох факторів зробило вугілля найбільш популярним видом палива в поточних умовах.

"По-перше, північноамериканська "сланцева революція" мала безпосередній вплив на вугільний ринок, - пояснює Талер. - Зростання видобутку сланцевого газу зняло залежність США від імпорту газу, що призвело до різкого зниження цін на це паливо. Оскільки комунальні служби Північної Америки почали переходити з вугілля на дешевий природний газ, все більше вугілля експортується, а не споживається в регіоні. Зростання обсягів експорту американського вугілля сталося на тлі уповільнення попиту з боку Китаю, що в сукупності викликало зниження цін на вугілля. Не дивно, що більш низькі ціни роблять це паливо вельми привабливим для європейських комунальних підприємств".

Другий момент, який відзначають експерти: ціни на природний газ у Європі продовжують залишатися порівняно високими. Оскільки європейський газ все ще значною мірою поставляється на основі довгострокових контрактів, в рамках яких його ціна "прив'язана" до ціни на нафту, різниця у вартості вугілля і газу на європейському ринку збільшується, стимулюючи активне споживання вугілля європейськими комунальними підприємствами.

Третім фактором називається провал Європейської схеми торгівлі квотами на викиди (EU ETS), яка фактично виявилася нездатною застосовувати санкції до вугільних електростанцій.

У цілому перспективи вугільних електростанцій у Західній Європі протягом найближчих декількох років украй обмежені, враховуючи надлишок існуючих теплових потужностей, слабкий попит з боку промисловості та в цілому негативне ставлення до вугільних електростанцій. Проте, якщо говорити про Європу в цілому, на тлі загального занепаду ринку буде існувати кілька точок високої активності, зокрема в Польщі, Туреччині та на Балканах, відзначають експерти.

Таким чином, на думку аналітиків, загальний стан справ у Європі виглядає неоднозначно. В даний час ситуація сприяє власникам існуючих вугільних електростанцій. Їх активне використання також буде підтримувати постачальників послуг і рішень для технічного обслуговування протягом ще декількох років. З іншого боку, проекти будівництва нових вугільних електростанцій будуть ефективні тільки в деяких частинах Центральної та Східної Європи, а також у Туреччині. У більш довгостроковій перспективі тільки успішна комерціалізація технології уловлювання та зберігання вуглекислого газу (CCS) буде стимулювати розвиток вугільних проектів на основних ринках Західної Європи, але це відбудеться не раніше 2030 р.