ua en ru

В Європі фондові торги 30 січня відкрилися боковим рухом індексів

Фондові торги в Європі 30 січня 2014 р. відкрилися боковим рухом індексів із загальною тенденцією до зниження.

Фондові торги в Європі 30 січня 2014 р. відкрилися боковим рухом індексів із загальною тенденцією до зниження. На настрій інвесторів вплинув цілий ряд факторів. Одним з найбільших розчарувань для гравців по всьому світу стали свіжі макроекономічні дані з Китаю - другої за величиною економіки в світі.

Згідно з доповіддю HSBC, за переглянутими даними, PMI в промисловості КНР складе 49,5 пункту. Попередні дані, опубліковані минулого тижня, виглядали порівняно більш оптимістично: тоді показник становив 49,6 пункту - на 0,1 пункту більше, ніж остаточне значення. Згідно з результатами доповіді, індекс знизився вперше за півроку, впавши нижче знакової позначки в 50 пунктів: ще в грудні показник становив 50,5 пункту. Низький показник індексу свідчить про уповільнення промвиробництва в економіці Піднебесної і зміцнює песимізм аналітиків щодо майбутнього другої за величиною економіки світу.

Ще однією несприятливою новиною стали результати засідання профільного комітету Федеральної резервної системи (ФРС) США, який все-таки прийняв рішення про чергове скорочення програми кількісного пом'якшення QE3. ФРС скоротила викуп казначейських облігацій та іпотечних цінних паперів ще на 10 млрд дол. - до 65 млрд дол. Півтора місяці тому вперше було прийнято рішення про скорочення стимулюючих заходів: тоді викуп паперів був також урізаний на 10 млрд дол. - з 85 млрд дол. до 75 млрд дол. Стимулюючі заходи, які на даний момент зазнають систематичне скорочення, служать досить сильним ринковим каталізатором, на тлі чого чергове урізання QE3 негайно позначається на настрої інвесторів і динаміку торгів.

Також увага інвесторів звернена до компаній, звітність призначена на сьогодні. 30 січня 2014 р. гравці ознайомляться з звітами французького виробника предметів розкоші LVMH, онлайн-рітейлера Amazon, високотехнологічної Google, інноваційно-виробничої 3M, компанії UPS, що спеціалізується на послугах доставки і логістики, а також нафтової Exxon.

У фокусі інтересів гравців також опиняться компанії енергетичного сектора на тлі звіту Royal Dutch/Shell, де прибутку компанії збіглися з її власними, раніше зниженими прогнозами. Котирування Royal Dutch/Shell ростуть на 1,8%, папери BP дорожчають на 0,4%, ринкова капіталізація BHP Billiton знижується на 0,2%.

Не менший інтерес викличуть котирування європейських банків, після того, як найбільший в банківському секторі єврозони Santander відзвітував про прибутки, які виявилися нижчими за очікування аналітиків. На цьому тлі папери Royal Bank of Scotland подешевшали на 1,2%, котирування Lloyds Banking знизилися на 0,5%, ринкова капіталізація Barclays знизилася на 0,4%. Папери французького Societe Generale подешевшали на 1,3%, а котирування BNP Paribas і Credit Agricole просіли на 1,6% і 1,5% відповідно. Акції німецького Commerzbank втрачають 1,1% від вартості, а його конкурента Deutsche Bank AG - 0,1%.

Станом на 11:19 за київським часом 30 січня 2014 р. британський індекс FTSE 100 знижується на 24,90 пункту (-0,38%) - до 6519,38 пункту, німецький DAX знижується на 28,07 пункту (-0,30%) - до 9308,66 пункту, французький CAC 40 просів на 15,59 пункту (-0,38%) - до 4141,03 пункту, а швейцарський SMI знизився на 34,79 пункту (-0,43%) - до 8101,02 пункту.