ua en ru

Цього сезону Україна матиме рекордний урожай картоплі, - експерт УАК

Цього сезону Україна матиме рекордний урожай картоплі, вважає аналітик Української аграрної конфедерації Денис Рубченко, повідомляє прес-служба УАК. За даними Державної служби статистики, станом на 30 вересня 2011 р. в Україні з 98% посівних площ вже зібрано більше 23 млн т картоплі, що за 20 років незалежності є абсолютним рекордом, говориться в повідомленні.

"Очікування рекордного врожаю вже призвело до колосального здешевлення продукту. З початку збирання оптові ціни на картоплю впали утричі, досягнувши не менш рекордної ціни у 0,6-1 грн за кілограм, що стало приголомшливою новиною для аграріїв, які після весняних цін на картоплю на рівні 4,5-6 грн, планували отримати значний прибуток. Основною причиною такого урожаю не є істотне збільшення посівних площ, які зросли з минулорічних 1408 тис. га до 1439 тис. га цього року, а сприятлива погода, яка підвищила середню урожайність коренеплоду до 166 центнерів з гектара", - вважає аналітик.

На його думку, врятувати ситуацію не зможе і експорт, адже гарні урожаї картоплі отримали і європейські фермери. Україна продає за кордон лише 5-10 тис. т на рік, що не впливає на внутрішні ціни.

"Оптові ціни в Іспанії вже досягли позначки нижче 0,10 євро за кілограм картоплі при собівартості у 0,13-0,15 євро, а у Польщі - до 0,06 євро. Російські ринки теж не відстають від загальноєвропейської тенденції, досягнувши не менш рекордного рівня - 4-5 руб. за кілограм", - повідомив Рубченко.

На думку експерта, зарадити цьому може лише розвиток кооперативів.

"Яскравим прикладом такої організованості є Нідерланди, де майже 100% овочів, 95% фруктів і 80% молока виробляється кооперативами. Розвиток кооперативів в Україні ускладнюється недосконалою законодавчою базою, низькою, а часом номінальною підтримкою з боку влади та необізнаністю у цьому питанні селянства. До того ж, розвиток кооперації буде мати і соціальний ефект, дозволить забезпечити роботою сільське населення. Зараз у сільській місцевості мешкає більше 14 млн населення, з яких зайняті у сільському господарстві лише 3,1 млн чоловік", - підсумував аналітик.