Введення в дію директиви ЄС, що вимагає істотно поліпшити ситуацію з умовами утримання кур на птахофермах, призвело до різкого зростання цін на яйця, а напередодні Великодня - до дефіциту і ажіотажного попиту на цей продукт в більшості країн ЄС. Дефіцит яєць у Франції і Німеччині викликав проблеми в кондитерській промисловості і зростання цін з початку року на 50-100% і більше. Виробники, вимушені інвестувати в захист прав курей, не чекають поліпшення ситуації раніше 2013 року, пише "Комерсант-Україна".
Ціни на яйця в країнах єврозони за декілька тижнів, за даними Євростата, виросли з 1,09-1,35 євро до 2,2-2,5 євро за десяток. Тільки за тиждень ціни на яйця в Болгарії виросли удвічі, а в довгостроковому ж вимірюванні найбільш істотним є зростання цін у Франції - там ціни на них виросли на 75% за півроку. У деяких супермаркетах були навіть введені обмеження на продаж яєць "в одні руки". Виник і фізичний дефіцит, пов'язаний з підвищеним попитом напередодні католицького Великодня, - так, жителі Чехії масово скуповують яйця в Німеччині, німці у свою чергу - в Австрії.
Багато європейських компаній - виробники кондитерських виробів і бісквітів були вимушені зупинити виробництво, а інші і зовсім знаходяться на межі краху, і через відсутність яєчних інгредієнтів там відправляють робочих в неоплачувані відпустки. У Франції кондитери заявляють, що кожного тижня їм не вистачає для виробничих потреб приблизно 21 млн яєць. Ціни на яйця у ФРН (до третини всіх яєць в Німеччині імпортується) тільки за останні два тижні виросли вдвічі.
Зазначимо, згідно з заявою АМКУ, виробники яєць в Україні знижують ціни на продукцію.