ua en ru

У Єгипті арештований духовний лідер "Братів-мусульман" Мохаммед Баді

Верховний наставник ісламістської асоціації "Брати-мусульмани" Мохаммед Баді заарештований єгипетськими силовиками. Чоловіка затримали у власній квартирі в районі Наср-Сіті на північному сході Каїра, передає телеканал Al Arabiya.

Верховний наставник ісламістської асоціації "Брати-мусульмани" Мохаммед Баді заарештований єгипетськими силовиками. Чоловіка затримали у власній квартирі в районі Наср-Сіті на північному сході Каїра, передає телеканал Al Arabiya.

Які звинувачення були пред'явлені Баді, поки не відомо. Його місцезнаходження тримається в секреті.

Раніше сили безпеки Єгипту затримали заступників верховного наставника ісламістів - Хайрата аш-Шатира і Рашада аль-Байюмі. Членів асоціації "Брати-мусульмани" звинувачують в шпигунстві, підбурювання до насильства і заподіяння шкоди економіці Єгипту.

Чотири дні тому стало відомо, що в ході заворушень в "день гніву" загинув син Баді Аммар. Після цього ісламісти забарикадувалися в одній з мечетей Каїра, поліцейські і військові пішли на штурм будівлі, затримавши десятки активістів. Затримання Баді може спровокувати новий виток насильства в країні.

Ситуація в Єгипті залишається вкрай напруженою. Стало відомо, що сили безпеки випадково застрелили шефа корпункту єгипетської урядової газети "Аль-Ахрам" Тамера Абделя Рауфа. Журналіста запідозрили в порушенні комендантської години і спробі втечі з місця злочину. Колегу Рауфа з газети "Аль-Джумхурія" поранили.

У повідомленні військових, розміщеному на сторінці в Facebook, сказано, що автомобіль, у якому перебували двоє журналістів, їхав на високій швидкості, не реагуючи на наказ зупинитися і попереджувальні постріли в повітря. У заяві стверджується, що військові зробили по машині "всього кілька пострілів" з побоювання потрапити в перехожих.

Тим часом генсек ООН Пан Гі Мун заявив, що глибоко стурбований загибеллю прихильників руху "Брати-мусульмани", і закликав провести повне розслідування інциденту.

Виданню Daily Beast вдалося з'ясувати, що США заморозила військову допомогу Єгипту. Приводом до рішення призвела дипломатична невизначеність: Вашингтон досі не вирішив, чи можна кваліфікувати відставку Президента Мухаммеда Мурсі як державний переворот. Рішення про призупинення допомоги було прийнято в умовах суворої секретності і ніде не афішувалося.