ua en ru

У Болгарії поліція застосувала силу проти демонстрантів, які заблокували будівлю парламенту

Поліція застосувала силу проти демонстрантів, які намагалися не випустити депутатів і членів уряду Болгарії з будівлі болгарського парламенту. Чотири людини отримали травми голови.

Поліція застосувала силу проти демонстрантів, які намагалися не випустити депутатів і членів уряду Болгарії з будівлі болгарського парламенту, передає Associated Press. Чотири людини отримали травми голови.

Фотогалерея "Заворушення в Болгарії"

Антиурядові демонстрації в Софії не вщухають вже 40 днів. Увечері 20 липня кілька сотень протестувальників заблокували представників влади у стінах парламенту, вимагаючи відставки уряду.

Читайте також: На виборах до парламенту Болгарії перемогла ГЕРБ

23 липня до будівлі під'їхав автобус, щоб евакуювати бранців, проте демонстранти відмовилися пропустити його крізь натовп, вишикувавшись у живий ланцюг і кидаючи каміння. Сили поліції за допомогою кийків розчистили виїзд, проте через годину автобус був змушений повернутися до будівлі.

Масові акції з вимогами відставки уряду почалися у відповідь на рішення призначити головою служби безпеки медіамагната Деляна Пєєвскі, який не користується популярністю у населення. Декількома місяцями раніше попередній уряд Болгарії пішло у відставку в результаті масових маніфестацій проти корупції та зростання цін.

Політична криза в Болгарії продовжується вже достатньо довго. Так, уряд Болгарії був розпущений у березні 2013 р. після кризи, викликаної соціально-економічними проблемами. Після цього в країні з'явилася необхідність проведення дострокових виборів до парламенту, щоб сформувати новий Кабмін. На парламентських виборах 12 травня 2013 р. перемогла правоцентристська партія "Громадяни за європейський розвиток Болгарії" (ГЄРБ) з 30,54% голосів.

Зазначимо, виборам передувала низка скандалів, зокрема незаконне прослуховування телефонних розмов політиків, в організації яких звинувачується колишній міністр внутрішніх справ Цветан Цветанов. Як стверджують прокурори, він був відповідальним за прослуховування розмов політичних опонентів під час його перебування на посаді.