ua en ru

У найближчі півроку інвестори мають намір позбавитися від вкладень в європейські облігації на суму 540 млрд євро, - дослідження

У найближчі півроку іноземні інвестори мають намір позбавитися від чверті вкладень в європейські облігації, говориться в дослідженні японського брокера Nomura Holdings.

Примітно, що і сам банк, і його японські колеги вже практично повністю відмовилися від європейських держбондів.

Згідно з результатами свого роду стрес-тесту, проведеного Nomura, іноземні інвестори мають намір протягом найближчих шести місяців відмовитися від 25% вкладень, пов'язаних з Європою. Таким чином, їхні інвестиції зменшаться на 540 млрд євро. На думку експертів брокера, таке значне скорочення істотно послабить курс євро. Єдина надія європейців - Німеччина. Якщо інвестори як і раніше будуть вірити в силу провідною економіки зони євро і не відмовляться від вкладень в її папери, відтік коштів може виявитися не настільки загрозливим - 420 млрд євро.

Тим часом японські інституційні інвестори щосили біжать з тонучого європейського корабля, і попереду всіх якраз банківська група Nomura. З початку жовтня вона позбулася 75% держпаперів проблемних країн - Греції, Італії, Португалії та Іспанії. Інвестиції Nomura в одну тільки Італію, викликає останнім часом все більше побоювань, скоротилися більш ніж на 80%.

Найбільший японський фонд Global Sovereign Open Funds також стрімко розлучився з іспанськими, італійськими та бельгійськими бондами. Зараз у його портфелі тільки німецькі, фінські та нідерландські паперу. Раніше фонд покинули приватні інвестори, злякавшись збитків. Від грецьких паперів компанія позбулася вже в кінці 2009 року. В цілому ж обсяг держоблігацій країн зони євро скоротився в портфелі фонду вдвічі, до 16%. Тепер Global Sovereign Open Funds має намір сконцентруватися на бондах з Канади, Австралії, Швеції і Норвегії, так як валюти цих країн залишаються досить сильними.

Як повідомила японська газета Nikkei, фонд Mizuho Trust, що управляє пенсійними фондами середніх компаній, знизив частку вкладень в Європу до 8%. Страховик Sumitomo взагалі позбувся держпаперів зони євро.

На думку ряду експертів, саме втеча з Європи іноземних інвесторів завадила Німеччині минулого тижня успішно розмістити свої держпапери. Майже третина бондів з десятирічним строком погашення не знайшли власників. Після цього власники німецьких облігацій стали активно позбуватися про них, незважаючи на запевнення Федерального фінансового агентства Німеччини в тому, що бонди залишаться привабливими і надійними.

На думку аналітика Commerzbank Лутца Карповіца, втрата віри ринків в німецькі держпапери призведе до зниження курсу євро, тому що саме на цьому стовпі грунтувалася сила єдиної валюти.