ua en ru

У найближчі кілька днів в Україні продовжиться затоплення заплавних територій, - Кульбіда

У найближчі кілька днів в Україні продовжиться затоплення заплавних територій, річок. Про це сьогодні заявив директор Гідрометцентру Микола Кульбіда, передає кореспондент РБК-Україна.

"Найближчі кілька днів триватиме затоплення заплавних територій, поступове, дуже повільне, але все ж воно буде у поліському регіоні. Розпочнуться ці процеси на Десні і на Дніпрі, в межах двох районів Чернігівської обл., поки що без досягнення небезпечних відміток на цих територіях", - зазначив Кульбіда.

Він також повідомив, що очікується проходження максимальних рівнів паводкової хвилі в районі Залізчіков.

"Спостерігається зростання рівня води на Дністрі, вода проходить у Дністровське водосховище, зараз робляться екологічні заходи для промивання заплавних територій в Одеський обл. Там рівень води у районі водопоста Маяки до наближається до небезпечних позначок, але ці позначки - це переважно затоплення сільсько-господарських територій і певне порушення транспорту в цьому районі", - сказав Кульбіда.

Він також розповів, що рівень води в річках Закарпатської обл. загрози не несе.

"Опади, що випали напередодні вихідних та у вихідні, зумовили формування дощового паводку на річках Закарпаття і річках басейну Дністра", - додав Кульбіда.

За його словами у річках Закарпаття рівень води становить від 30 см до 1 м, а на р. Тиса до 1,8 м без загрози підтоплення.

Кульбіда додав, що максимальне підвищення води у Дніпрі у Києві очікується на початку травня.

"За нашими прогнозами максимальний рівень води у Дніпрі очікується до 720-740 см вище умовного нуля. Це той максимум, на який в принципі можна розраховувати, тобто підвищення рівня води буде приблизно на 2 м більше щодо поточного. Якихось наслідків такий рівень за собою не несе. Він не сильно відрізняється від середнього багаторічного рівня по Києву, який складає 715 см вище умовного нуля ", - зазначив Кульбіда.

За його словами, сьогоднішній рівень води в Києві становить близько 50 см вище умовного нуля.

Читайте також: На р. Дністер 14-15 квітня очікується проходження максимальних рівнів паводкової хвилі