ua en ru

У найближчі 20 років може утворитися ядро ЄС, - екс-канцлер ФРН

У найближчі 20 років, ймовірно, утворюється міцне ядро Євросоюзу. Таку думку в інтерв'ю Handelsblatt висловив канцлер ФРН в 1974-1982 рр. Гельмут Шмідт.
«До нього (до ядра) увійдуть французи, німці і нідерландці. Щодо італійців я не впевнений. Але я абсолютно впевнений, що британці туди не ввійдуть, то ж стосується і поляків. Можливо, туди увійде Австрія, а також Швеція і Данія. Данці дуже обережні. Вони все ще дивляться у бік Лондона. Мова не буде йти про ядро на основі параграфів у документах. Але це буде міцне ядро де-факто, а не де-юре», - заявив канцлер, передає РБК daily.
Колишній канцлер Німеччини підкреслив, що помилка при створенні Євросоюзу була зроблена за часів Маастрихтського договору в 1991-1992 рр. «Вона полягала не тільки в тому, що всі європейські країни були запрошені до Євросоюзу, а й у тому, що їм запропонували увійти до єврозони. І все це без попереднього зміни правил або їх роз'яснення. Це були серйозні помилки, від наслідків яких ми й досі страждаємо», - вважає Г.Шмідт.