ua en ru

У Вірменії завершені підготовчі роботи по будівництву атомного енергоблоку

У Вірменії завершені всі підготовчі роботи по будівництву нового блоку АЕС. Про це повідомив міністр енергетики і природних ресурсів Вірменії Армен Мовсісян. У тому числі, за його словами, завершена і розробка техніко-економічного обґрунтування нового атомного енергоблока, передає АРКА.
Вірменія планує побудувати новий блок АЕС потужністю 1060 МВт. Вартість проекту може скласти близько 5 млрд дол. Будівництво планується почати в 2012 р.
Росія і Вірменія підписали 20 серпня 2010 р. міжурядову угоду про співпрацю в будівництві атомного енергоблока і атомних електростанцій на вірменській території. Росія зобов'язалася інвестувати в проект близько 20%, або 1 млрд дол., ще 20% необхідних інвестицій забезпечить Вірменія. Останню суму залучать за рахунок інвесторів.
В даний час у Вірменії працює єдина в регіоні атомна станція - Вірменська АЕС, яка розташована в м. Мецамор. Станція була введена в експлуатацію в 1976 р., в даний час функціонує лише другий блок станції потужністю 407,5 МВт. Фінансові потоки ААЕС з вересня 2003 р. до 2013 р. знаходяться в довірчому управлінні ЗАТ "Інтер РАО ЄЕС". За оцінками фахівців, АЕС може функціонувати до 2016 р.