ua en ru

В Аргентині помер диктатор Хорхе Рафаель Відела

В Аргентині у віці 87 років помер колишній диктатор Хорхе Рафаель Відела, який останні роки свого життя провів у в'язниці, де відбував покарання у вигляді декількох довічних ув'язнень, повідомляє Associated Press з посиланням на голову Федеральної тюремної служби Віктора Хортеля.

Уточнюється, що смерть викликана природними причинами.

Відела, був "президентом де-факто" періоду так званої "Брудної війни" і був притягнутий до кримінальної відповідальності і засуджений до різних термінів тюремного ув'язнення за злочини проти людства, скоєні військовою хунтою в 1970-1980-х рр.

Аргентинська "Брудна війна" - загальна назва заходів державного тероризму (масові викрадення, тортури і страти без суду), скоєних аргентинськими диктатурами і досягли найвищої точки під час правління останньої військової хунти в 1976-1983 рр.

25 березня 1976 р. армія під керівництвом Відела здійснила військовий переворот і повалила Президента Ісабель Перон. До краху хунти, до якого призвело поразка Аргентини в Фолклендської війни, її членами були вбиті 11 тис. чоловік. Ще 30 тис. противників диктатури зникли безвісти, а 60 тис. були піддані тортурам і тривалих термінів ув'язнення.