ua en ru

В Албанії на парламентських виборах перемогла Соціалістична партія

В Албанії Соціалістична партія на чолі з Еді Рамою здобула перемогу на виборах, що відбулися 23 червня 2013, передає Associated Press.

Згідно з результатами підрахунку голосів, за неї було подано 53% бюлетенів, у той час як за правлячу Демократичну партію Албанії, очолювану Салі Беріша, - 36%. Беріша, який чекав обрання на пост прем'єр-міністра вже втретє, визнав поразку і взяв на себе всю відповідальність за нього. Він також оголосив про намір відійти від керівництва партією.

Албанія, одна з найбільш закритих країн світу в післявоєнний період, в 2009 р. стала членом НАТО і подала заявку на вступ до Євросоюзу, однак прохання було відхилене у зв'язку з недостатністю вжитих заходів по боротьбі з корупцією та проведення демократичних реформ.

Колишній лікар-кардіолог Беріша став першим Президентом (1992-1997 рр..). Албанії після падіння влади комуністів. Його правління було затьмарене крахом "фінансової піраміди", в результаті якого постраждало безліч приватних заощаджень. Послідувала в результаті спалах насильства зажадала введення міжнародних миротворчих сил. У 2005 р. він зайняв пост глави кабінету, переконавши виборців у тому, що здатний управляти країною "з чистими руками". Правління Беріші багато хто пов'язує з посиленням корупції в країні. Поразка на виборах фактично означає для 68-річного політика кінець кар'єри.

Рама придбав велику популярність на посаді мера албанської столиці г.Тірани, який він займав більше 10 років. У його передвиборну програму входило обіцянку отримати для Албанії статус кандидата в члени Євросоюзу протягом року. У промові, зверненої до виборців, 48-річний політик заявив, що зміни в країні "не відбудуться в одночас" і зажадають спільних зусиль всіх громадян.

Міжнародні спостерігачі заявили, що Албанія домоглася значного прогресу в проведенні виборів, хоча в день голосування 23 червня один виборець був застрелений біля ділянки для голосування.