ua en ru

У 2013 р. на 11 суддів було внесено подання про звільнення за порушення присяги, - ВРЮ

У 2013 р. на 11 українських суддів було внесено подання про звільнення за порушення присяги. Про це повідомив голова Вищої ради юстиції (ВРЮ) Олександр Лавринович, передає прес-служба відомства.

Зокрема, Вища рада юстиції направила два подання Президентові України та дев'ять подань Верховній Раді про звільнення суддів за порушення присяги. Станом на кінець грудня три подання з 11 були задоволені. Зокрема, Верховною Радою за порушення присяги було звільнено двоє суддів, Президентом України було звільнено одного суддю. Залишаються на розгляді одне подання Президентові України (було внесене у грудні 2013 р.) та сім подань Верховній Раді (були внесені у жовтні-грудні 2013 р.).

Водночас, протягом 2013 р. ВРЮ направила до Верховної Ради України подання щодо 249 суддів про звільнення. Так, щодо 243 суддів - відповідно до поданих ними заяв про відставку, щодо трьох суддів - у зв‘язку з виходом на пенсію та ще щодо трьох суддів - у зв‘язку із неможливістю виконувати обов‘язки за станом здоров‘я.

За словами Лавриновича, протягом року Верховною Радою було розглянуто близько половини подань щодо звільнень суддів. Залишаються не розглянутими подання стосовно 114 суддів - щодо звільнення відповідно до поданих суддями заяв про відставку, два подання - подання щодо звільнення суддів у зв‘язку з виходом на пенсію та два подання - щодо звільнення суддів у зв'язку з неможливістю виконувати обов‘язки за станом здоров'я.