ua en ru

У 2013 р. економіка Греції скоротиться на 4,5%, - Центрбанк країни

Економіка Греції буде перебувати в рецесії до кінця 2013 р. і скоротиться на 4,5%, проте вже в наступному році вона увійде в фазу пожвавлення. Таку заяву зробив глава центрального банку (ЦБ) Греції Георгіос Провопулос, слова якого наводить Reuters.

"Немає сумнівів у тому, що 2013 р. буде складним для грецької економіки, але в нас є всі підстави вважати, що криза піде на спад, і вже в 2014 р. ми будемо спостерігати зростання ВВП країни", - заявив він на зустрічі з акціонерами банку. Провопулос наполягає на тому, що для досягнення позитивної динаміки державі необхідно дотримуватися обраної раніше антикризової політики жорсткої економії.

Глава ЦБ також нагадав, що економічний спад призвів до зростання частки прострочених позик, виданих банкам. Так, до кінця III кварталу 2011 р. вона склала 22,5% в порівнянні з 16% показником грудня того ж року. На даний момент банки країни намагаються справитися з важкою для них ситуацією, викликаною списаннями по державних облігаціях і збитками по позиках.

Озвучена Провопулосом цифра по зниженню ВВП в 2013 р. дещо вище рівня, прогнозованого фахівцями Єврокомісії (ЄК), що встановили у своєму останньому звіті планку в 4,4%. Що стосується 2014 р., то, згідно з прогнозом ЄК, темпи зростання грецької економіки складуть 0,6%.

Нагадаємо, що економіка Греції вже шостий рік перебуває в рецесії. За цей період вона скоротилася в цілому на 20%. З травня 2010 р. міжнародні кредитори Греції - країни єврозони і МВФ - відкрили Афінам дві кредитні лінії на загальну суму 240 млрд євро. Натомість Греція зобов'язалася провести масштабне скорочення держвидатків і реформувати економіку.

Читайте також: Малий і середній бізнес Греції отримає 1 млрд євро інвестицій з Катару