У 2012 р. Україна наростила експорт овочів на 20% і знизила імпорт на 40%
Великі врожаї і висока якість вітчизняних овочів дозволять збільшити обсяги їх продажу за кордон, а також зменшити імпорт. Так, за останні роки імпорт овочевої продукції значно скоротився, зокрема, в 2012 р. - на 40%, в порівнянні з 2011 р. При цьому, експорт продукції в цей же період збільшився майже на 20%, повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк під час відвідування найбільшого овочесховища Європи в с. Мартусівка.
«Найбільшим попитом користуються українські овочі у наших найближчих сусідів - Росії, Молдови, Грузії, Білорусі. Так, у 2011 р. експорт цибулі склав 2,7 тис. тонн, а в 2012 р. - 19,2 тис. тонн. При цьому, його імпорт скоротився. Так само і з капустою. У 2011 р. експортовано 909 тонн, а в 2012 р. - 4,7 тис. тонн. При цьому, якщо в 2011 р. імпорт перевищував експорт на 17,2 тис. тонн, то в 2012 р. ми експортували капусти на 783 тонни більше, ніж імпортували», - повідомив Микола Присяжнюк.
Також міністр відзначив певні успіхи і в області картоплярства. У минулому році сільгоспвиробники зібрали 23 млн тонн цієї культури. «Завдяки збільшенню внутрішнього виробництва і створення умов для зберігання, зменшується імпорт картоплі. Якщо в 2011 р. він становив 23,8 тис. тонн, то в 2012 р. - 6,3 тис. тонн. Імпортуємо, в основному, з Польщі, Голландії, Німеччини, Франції - країн, де технології виробництва на дуже високому рівні. При цьому, якщо в 2011 р. імпорт картоплі перевищував експорт на 12,3 тис. тонн, то в 2012 р. експортовано на 897 тонн більше, ніж імпортовано», - зазначив Присяжнюк.
За словами міністра, саме на цій культурі можна наочно продемонструвати, для чого потрібні сховища. «Так, на харчові потреби в Україні споживається близько 6 млн тонн картоплі щорічно, ще частина йде на переробку. Решта ж селяни згодовують худобі, або ж він просто псується. Будівництво сучасних сховищ дозволить ефективно зберегти вирощений урожай овочів протягом усього сезону до збирання врожаю», - резюмував Присяжнюк.
Читайте також: Зростання виробництва м'яса дозволить збільшити споживання до 55,3 кг на душу населення за рік, - МінАП