ua en ru

Uranium One очікує дворазового зростання цін на уран в найближчі кілька років

Канадська урановидобувна компанія Uranium One Inc, яку поглинає ядерна держкорпорація РФ "Росатом", чекає майже дворазового зростання цін на уран після скорочення пропозиції в найближчі пару років. Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на топ-менеджера компанії.

Ціни на уран, сполуки якого використовуються в якості ядерного пального для реакторів, різко впали після аварії на японській АЕС Фукусіма в березні 2011 р. і до цих пір не змогли відновитися.

Котирування серпневих уранових ф'ючерсів на Нью-йоркській товарній біржі склали напередодні 35,15 дол. за фунт в порівнянні з 68 дол. за фунт до землетрусу і цунамі в Японії.

Уранові проекти з високою собівартістю не витримають конкуренції і будуть заморожені, сказав журналістам головний виконавчий директор компанії Кріс Сеттлер на брифінгу в Москві.

"Враховуючи, що, за даними Ux Consulting, 50% світового виробництва урану при поточній ціні в 35 дол за фунт збитково, а попит, за нашими очікуваннями, буде рости, ціни на уран в середньостроковій перспективі можуть досягти 60 дол за фунт" , - сказав він.
Крім того, значні обсяги - близько 24 млн фунтів закису-окису урану з вторинних джерел - підуть з ринку після закінчення цього року поставок урану за угодою між Росією і США про переробку російського збройового урану в паливо для американських атомних електростанцій (ВЗУ-НОУ) .

"У Uranium One найнижча собівартість виробництва урану серед всіх гравців на ринку, що дозволяє нам навіть при поточних цінах відчувати себе досить комфортно", - сказав перший віце-президент Uranium One Holding Тигран Хачатуров.

За словами Сеттлера, середня собівартість виробництва фунта закису-окису урану (U3O8) в 2012 р. становила 16 дол., в першій половині вона зросла до 19 дол. в основному за рахунок інфляції в Казахстані.

Основне виробництво Uranium One розгорнуто в Казахстані, найбільшому виробнику урану в світі, за даними World Nuclear Association. Uranium One належить шість родовищ у Казахстані, а також активи в США, Австралії та Танзанії.

"Росатом" в даний час отримує останні дозволу регуляторів на викуп решти 49% Uranium One. Закрити угоду розраховує в третьому кварталі.