ua en ru

"Укрнафта" пропонує погасити борг за рахунок оформлення газу "Укртрансгазу" в якості застави

"Укрнафта" пропонує погасити борг за рахунок оформлення газу "Укртрансгазу" в якості застави Фото: "Укрнафта" пропонує погасити борг за рахунок оформлення газу "Укртрансгазу" в якості застави

У якості ліквідного майна пропонується 2 млрд куб. м газу, який компанія видобула в 2006 році і закачала в ПСГ "Укртрансгазу"

ПАТ "Укрнафта" запропонувало механізм погашення податкової заборгованості: в якості ліквідного майна, яке може бути для цього використано, пропонується 2 млрд куб. м газу, який компанія видобула в 2006 році і закачала в ПСГ "Укртрансгазу". Про це повідомляє прес-служба ПАТ "Укрнафта".

"Право власності на видобутий в 2006 році обсяг газу, його передача в Єдину газотранспортну систему України підтверджується актами закачування газу в підземні сховища ПАТ "Укртрансгаз", рішеннями господарських судів України", - йдеться в листі, направленому в головне Міжрегіональне управління ГФС - Центрального офісу з обслуговування великих платників (МДУ ГФС).

"Укрнафта" нагадує, що стосовно цього обсягу існує судове рішення від 19 травня 2014 р., в якій Вищий господарський суд України зобов'язав ПАТ "Укртрансгаз" і НАК "Нафтогаз України" не перешкоджати ПАТ "Укрнафта" в здійсненні його права власності на 2 млрд куб. м природного газу. Постанова суду також зобов'язала "Укртрансгаз" вилучити відповідний обсяг природного газу з підземних сховищ і передати "Укрнафті" з оформленням необхідних документів. Вартість зазначеного обсягу природного газу, згідно з цінами, встановленими Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, становить 13,6 млрд грн, що повністю покриває суму податкової заборгованості.

У листі також міститься пропозиція про те, що, відповідно до п. ст 89.3. 89 Податкового кодексу України, головне Міжрегіональне управління ГФС зобов'язане оформити зазначене майно у податкову заставу для його підготовки до наступної реалізації.

Зазначимо, на сьогодні "Укрнафта" накопичила борг перед держбюджетом у розмірі близько 10,2 млрд грн.

Нагадаємо, ПАТ "Укрнафта" планує провести засідання наглядової ради 28 березня 2016 року, де, зокрема, буде розглянуто питання проведення досудової санації компанії.