ua en ru

Українській економіці необхідний закон про криптовалюти, - Рибалка

Українській економіці необхідний закон про криптовалюти, - Рибалка Фото: Сергій Рибалка (facebook.com sergey.v.rybalka)

Рибалка наполягає на прискоренні розробки відповідного законопроекту

Закон про криптовалюти може стати додатковим стимулом для відновлення та розвитку економіки України. Про це на своїй сторінці в Facebook написав народний депутат, екс-керівник фінансового комітету Ради Сергій Рибалка.

"Я продовжую наполягати на прискоренні розробки відповідного законопроекту, який ми зараз узгоджуємо на засіданнях нашого комітету фінансового, щоб підтримати інновації і захистити учасників ринку, захистити інтереси держави і тих наших громадян, які вирішать стати учасниками ринку. Цей закон потрібен нашій економіці і нашим людям і ми у фракції Радикальної партії це прекрасно розуміємо", - написав він.

При цьому екс-керівник фінансового комітету Ради додав, що такі країни, як Франція та Японія вже визначилися з тим, яку політику має проводити держава стосовно цього нового явища.

Зокрема, депутат нагадав, що Японія вже легалізувала криптовалюти, визнавши їх засобом платежу. Мета місцевої влади не стільки отримувати відрахування з усіх операцій, обмінників і бірж, скільки використовувати ці технології для зниження вартості всіх міжбанківських платежів. Тамтешній фінансовий регулятор разом з банківською асоціацією вже реалізують такий пілотний проект на основі технології блокчейн.

Франція, наприклад, вже віднесла криптовалюти до деривативів - так вирішив фінансовий регулятор країни Autorite des Marches Financiers. Це означає, що онлайн-платформам тепер потрібно буде отримувати дозволи на торгівлю подібними контрактами.

Він додав, що рішення AMF може стати орієнтиром для інших регуляторів, які оцінюють ринок кріптовалюти, тому цілком можливо, що це врахують і інші країни Євросоюзу.

"До речі, в Україні досить розвинене законодавство, що регулює випуск та обіг деривативів (похідних інструментів). І я пропонував ще восени 2017 визначити регуляторами ринку криптовалют Нацкомфінпослуг у частині учасників ринку криптовалют та операцій на ньому та НКЦПФР - в частині випуску та обігу деривативів ", - зазначив Рибалка.