ua en ru

"Український професійний банк" визнано неплатоспроможним

"Український професійний банк" визнано неплатоспроможним Фото: Український професійний банк

Правління НБУ прийняло таке рішення через невиконання банком своїх зобов'язань та порушення законодавства

Національний банк України (НБУ) відніс ПАТ "Український професійний банк" до категорії неплатоспроможних. Інформацію про це разметила на сайті прес-служба регулятора.

У повідомленні говориться, що за результатами безвиїзного банківського нагляду були виявлені факти, що свідчили про ризикованої діяльності "Українського професійного банку", що загрожує інтересам вкладників та інших кредиторів банку. Тоді банк був визнаний проблемним, і йому призначили куратора - співробітника НБУ.

Прес-служба регулятора відзначає, що з того часу акціонерами не було вжито заходів щодо негайного оздоровлення банку. Фінансовий стан фінустанови погіршився - воно не виконувало свої зобов'язання за міжбанківськими кредитами, порушувало банківське законодавство, в тому числі і нормативно-правові акти НБУ. У повідомленні також йдеться, що до регулятора стали надходити численні скарги щодо невиконання або несвоєчасного виконання зобов'язань перед клієнтами.

В результаті, Правління НБУ з метою захистити інтереси вкладників банку та інших кредиторів, було змушене прийняти рішення віднести "Український професійний банк" до категорії неплатоспроможних.

На підставі цього рішення, в ФГВФО прийнято рішення про початок роботи з 29 травня 2015 р. тимчасової адміністрації в "Українському професійному банку". Уповноваженою особою фонду призначено Любов Пантина. Тимчасова адміністрація в банку введена на 3 місяці.

Як повідомила прес-служба НБУ, станом на 29 травня в Україні працює 113 банків (без врахування тих, де введена тимчасова адміністрація), з них 40 - з іноземним капіталом. В період з 2014-2015 рр. Правління НБУ прийняло 49 рішень про віднесення банків до категорії неплатоспроможних. За цей же період було відкликано ліцензії та ліквідовано 38 банків. Загалом, на сьогодні в категорії неплатоспроможних перебуває 13 банків, у стадії ліквідації - 43 банку.

Нагадаємо, раніше НБУ відніс до категорії неплатоспроможних ПАТ "Український комунальний банк" ("Укркомунбанк").