ua en ru

Українська армія перейде до блокади Луганська і Донецька, - РНБО

Українська армія не збирається йти на прямий штурм Луганська і Донецька, а перейде до їх блокади.

Українська армія не збирається йти на прямий штурм Луганська і Донецька, а перейде до їх блокади. У цьому полягає головний стратегічний план армії, заявив в ефірі телеканалу "Інтер" у програмі "Подробиці тижня" заступник секретаря РНБО Михайло Коваль

"Існує чіткий стратегічний план, який затверджений. Це дітище нашого Президента, Верховного головнокомандувача. У ньому червоною ниткою проходить два обласних центри - Луганськ і Донецьк", - зазначив Коваль. Він повідомив, що буде проведена повна блокада цих міст, а "відповідні заходи приведуть до того, що сепаратисти змушені будуть скласти зброю".

На брифінгу 6 липня представник інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко пообіцяв, що силовики не будуть наносити артилерійських і авіаційних ударів по Донецьку і Луганську з укрывшимися в них ополченцями. Тактика українських військових, Національної гвардії та прикордонників полягає в тому, що бомбардування населених пунктів виключено, запевнив він.

"Робота з повітря і важкої артилерії йде тільки по колонах, які переміщуються за населеними пунктами", - зазначив представник РНБО, додавши, що "це дуже відповідальна і ювелірна робота" для спецназівців.

Між тим увечері 6 липня в Луганську обстріляли житлові квартали. У застосуванні зброї протиборчі сторони звинуватили один одного. Міністерство оборони України заявило, що артилерійські удари по домівках місцевих жителів завдали ополченці, ті стверджували, що мінометний обстріл влаштувала армія.

Міністр оборони самопроголошеної Донецької народної республіки Ігор Стрєлков заявив про плани тримати оборону Донецька. "Ми будемо продовжувати бойові дії. Постараємося не робити тих помилок, які зробили в минулому, які були скоріше наслідком кричущою браку озброєння і боєприпасів", - розповів він в інтерв'ю, опублікованому на сайті ополченців.

Стрільців розкрив деякі деталі відступу. За його словами, прорив оточення вдалося здійснити за рахунок відволікаючої атаки на позиції противника. Завдяки цьому вийшло вивести з міста до 90% особового складу і озброєння.

"Кількість загиблих і поранених не так вже велика на прорив. Також вдалося вивести значну частину сімей військовослужбовців та осіб, які здійснювали нам допомогу, для яких смертельно небезпечно було залишатися в місті. Для супротивника прорив був абсолютно несподіваним", - розповів Стрєлков.

Він додав, що вже сьогодні має намір скликати "Центральну військову раду, в який увійдуть всі великі польові командири, де будуть узгоджуватися питання подальшої оборони Донецької народної республіки". Також Стрєлков збирається тимчасово виконувати обов'язки військового коменданта міста до призначення когось на цю посаду. "Будемо готувати Донецьк до активної оборони", - заявив він.

Влада України 5 липня оголосили про завершення силової операції в Слов'янську і Краматорську, 6 липня під контроль силовиків перейшли Артемівськ і Дружківка. За підсумками вихідних під владою ДНР залишилися Донецьк і територія на схід від нього.