ua en ru

В Україні темпи ефективності боротьби з корупцією за рік знизилися вдвічі, - Transparency

В Україні темпи ефективності боротьби з корупцією за рік знизилися вдвічі, - Transparency Фото: Transparency International оприлюднила Індекс сприйняття корупції (transparency.eu)

Україна посіла 130 місце у світовому Індексі сприйняття корупції (CPI)

Україна отримала 30 балів зі 100 можливих в світовому Індексі сприйняття корупції (CPI) за 2017 рік і зайняла 130 місце (з 180 країн). Однак, темпи ефективності боротьби з корупцією за рік знизилися вдвічі, йдеться в щорічному рейтингу міжнародної організації Transparency International.

Зазначається, що Україна отримала на 1 бал більше та на 1 позицію вище, ніж у минулому році (29 балів, 131 місце зі 176 країн). Але в динаміці результати минулого року нижчі (1 бал проти 2) ніж у 2016 році.

У дослідженні також вказано, що у всесвітньому рейтингу СРІ Україна цього року вперше з 2010 року обійшла Росію (29 балів), яка не покращила свої позиції за минулий рік. Результати інших сусідів і далі вищі, ніж в України: Польща - 60, Словаччина - 50, Румунія - 48, Угорщина - 45, Білорусь - 44, Молдова - 31.

Серед причин, які дозволили Україні переміститися на вищу сходинку, Transparency International називає, зокрема, роботу антикорупційних органів (САП/НАБУ) у 2017 році, що направили до суду перші справи щодо підозр у топ-корупції. Також дав позитивні результати реєстр електронних декларацій. Крім того, враховано перший рік реформи державних закупівель та обов’язкового використання системи ProZorro. Також відбулася реформа ринку газу. Україна здійснила деякі позитивні кроки з дерегуляції.

Автори досліджень, на яких базується розрахунок Індексу, також відзначили зниження рівня корупції в поліції та зменшення кількості випадків, коли бізнес змушений давати хабарі.

Водночас, такий повільний ріст індексу України, фактично падіння динаміки зростання вдвічі порівняно з 2016 роком, пояснюється такими обставинами, як брак політичної волі керівництва країни до рішучої боротьби з корупцією та низький рівень довіри до українських судів та прокуратури.

Крім того, досі не відбувся аудит оборонних закупівель, а рівень секретності в цій сфері залишається і далі необґрунтованим, зазначається у дослідженні. Протягом року було чимало спроб обмежити незалежність новостворених антикорупційних органів та випадків тиску на журналістів та громадських активістів, які працюють у сфері протидії корупції: впровадження дискримінаційного електронного майнового декларування, тиск з боку правоохоронних органів, провокації, протидія, побиття та дискредитаційні інформаційній кампанії.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна в рейтингу "нещасних країн" посіла сьоме місце. Рейтинг створений на підставі прогнозів економістів щодо інфляції та безробіттю для 66 країн.