ua en ru

Україні необхідно створити високоефективну галузь переробки олійних культур, - експерт

Україні необхідно створити високоефективну галузь переробки олійних культур, - експерт Фото: соняшник (pixabay.com-fietzfotos)

Експерт зазначив, що сьогодні на ринку переробки сої і ріпаку немає монопольних гравців

Україні необхідно створити високоефективну галузь переробки олійних культур. Таку думку у своїй колонці висловив оглядач НВ Бізнес Андрій Леденьов.

Відзначимо, 7 грудня Верховна Рада України прийняла стимулюючі заходи для розвитку внутрішньої переробки олійних культур та з 1 березня 2017 року відшкодування ПДВ на сою та ріпак буде здійснюватися виключно у разі їх переробки на масло.

Так, Леденьов зазначив, що оскільки повернення ПДВ на кінцеві продукти буде збережений, то конкуренція між переробниками змусить їх віддавати цей ПДВ постачальникам сировини.

Саме транснаціональним компаніям, які займаються експортом сільськогосподарської сировини, як вважає експерт, найбільш вигідний прийнятий ВРУ законопроект про відшкодування ПДВ виключно у разі переробки сої та ріпаку на олію.

Експерт зазначає, що коли західні експерти наводять мільярди гривень збитків фермерів, це маніпуляція.

"Ці експерти просто відокремлюють ПДВ від усього ріпаку, соняшнику та сої. Але це не так. На прикладі соняшника, виробництво та переробка якого ростуть з року в рік ті ж аналітики роблять висновки про вкрай низькій маржі заводів на переробку. Оскільки повернення ПДВ на кінцеві продукти буде збережений, то конкуренція між переробниками змусить їх віддавати цей ПДВ постачальникам сировини. Тобто фермерам", - вважає Леденьов.

Також він зазначає, що сьогодні на ринку переробки сої і ріпаку немає монопольних гравців, конкуренція велика.

"Побудовано 6 великих заводів і будується ще 2. Всі належать різним українським компаніям. Крім того, існує безліч невеликих підприємств з потужністю переробки до 50 тис. т в рік. Всі вони належать українським компаніям. Частина існуючих заводів може також переробляти всі види олійних", - йдеться у колонці.

Всі виробники, як зазначає експерт, "успішно пробивають дорогу на європейський ринок", минаючи посередників у вигляді транснаціональних трейдерів. Тобто, він додає, що конкуренція між переробниками буде достатньо серйозна.

"Тому, крім того, за прикладом розвитку ринку соняшнику, переробники для підтримки сировинної бази змушені фінансувати дрібних і середніх сільгосптоваровиробників навколо своїх підприємств", - пояснює експерт.

Крім того, експерт упевнений, що новий законопроект дасть позитивний економічний ефект.

"Додаткова переробка кожного мільйона тонн - це в середньому 1000 робочих місць із зарплатою значно вищою середньої по Україні. І це в регіонах. Навіть не в обласних центрах. У світовій практиці одне робоче місце в промисловості дає 5 в суміжних галузях. Плюс це додаткові 50-100 доларів з тонни переробки, що залишаються по ланцюжку в країні. І десь 250 млн доларів прямих інвестицій в основні фонди та інфраструктуру. У разі збереження цього закону, корпорації і місцеві компанії вкладуть у будівництво заводів та інфраструктури мінімум 1 млрд доларів протягом 3-4 років", - вважає він.

Крім того, на думку експерта, це послужить стимулом для виробництва продуктів більш глибокої переробки концентратів, ізолятів, лецитинов ферментованих і ензимних продуктів, які сьогодні в Україні не виробляються, а імпортуються з ЄС і Китаю.

"Промислове виробництво різних протеїнів призведе до здешевлення та підвищення ефективності кормів для тварин і як наслідок збільшення рентабельності тваринництва", - вважає Леденьов.