ua en ru

Україні необхідно розширювати свою присутність в країнах Африки, Азії та Латинської Америки, - нардеп

Україні необхідно розширювати свою економічну присутність в країнах Африки (на південь від Сахари), Латинської Америки та Азії. До такої думки дійшли учасники розширеної наради під егідою парламентського міжфракційного об'єднання з питань співробітництва з африканськими, азіатськими, латиноамериканськими країнами та їх економічними союзами, що відбувся 24 жовтня.

Глава міжфракційного депутатського об'єднання, народний депутат Сергій Гриневецький, відкриваючи нараду, наголосив, що ідея створення об'єднання народилася після трагічних подій біля берегів Сомалі. «Але, розібравшись у ситуації більш глибоко, ми прийшли до висновку, що наше завдання - всебічно допомагати нашому бізнесу працювати в цих регіонах. Напрямів дуже багато - це і агросектор, і будівництво, і розробка надр, і залучення іноземних студентів до українських вузів. І у нас є два-три роки, щоб заявити про себе в цих регіонах», - підкреслив Сергій Гриневецький.

Представник МЗС Андрій Заєць пояснив, що Україна має 11 диппредставництв в Африці. «Головне, чим може допомогти держава нашим підприємцям за кордоном, - сприяти їх участі в міжнародних тендерах», - сказав він.

Представник Міносвіти Петро Перетятько, розповідаючи про перспективи залучення студентів з Африки, Латинської Америки та Азії, зазначив , що головна проблема у вирішенні цього завдання - неможливість видачі українських віз усім бажаючим. «В Україні зараз навчається 61 тис. іноземних студентів. І ми бачимо великі перспективи у збільшенні їх кількості - не тільки з точки зору надходження додаткових коштів, а й середньо- і довгострокових перспектив просування України у світі», - зазначив представник Міносвіти

Представник МінАП Вадим Трюхан констатував високу конкуренцію на зазначених ринках і повідомив, що зараз по лінії торгівлі з африканськими країнами спостерігається падіння українського експорту. Він висловив упевненість, що співпраця з міжфракційної парламентської групою допоможе зупинити цю тенденцію шляхом внесення розумних змін в законодавче поле.

«Країни Африки, в першу чергу, можуть бути дуже цікаві для наших експортерів», - підкреслив представник Міністерства торгівлі та економічного розвитку Олександр Громов, додавши , що для цього необхідно вибудовувати більш широкі і глибокі комунікації з керівництвом і діловими елітами країн Африки, Латинської Америки та Азії.

«Ми готові допомогти законодавчою роботою , в тому числі - прискоренням ратифікації двосторонніх договорів , які зареєстровані у Верховній Раді», - резюмував Сергій Гриневецький, відзначивши, що , поки йде бюджетний процес на 2014 рік, є можливість внести пропозиції щодо збільшення фінансування роботи міжурядових комісій.

Міжфракційне об'єднання з питань співробітництва з африканськими, азіатськими , латиноамериканськими країнами та їх економічними союзами народних депутатів ВР VII скликання створено 14 травня ц.р. У нього увійшли депутати всіх фракцій, а також позафракційні депутати. Також зареєстрована Міжнародна громадська організація «Міжнародний союз з африканськими , азіатськими та латиноамериканськими країнами та їх економічними союзами (СЕНТЕКС)».